Βραχνή Φωνή: Πάθηση ή Διαταραχή

Μήπως παρατηρείται πως η φωνή σας διακατέχεται από μία ελαφριάς μορφής βραχνάδα; Για ποιον λόγο η φωνή μας μπορεί να αλλάξει καθώς μεγαλώνουμε; Ποιες είναι οι ασθένειες που απειλούν τις φωνητικές μας χορδές

 

Αναμφίβολα η φωνή και κατά επέκταση οι φωνητικές μας χορδές αποτελούν ένα αρκετά πολύπλοκο σύστημα. Η φωνή, που αποτελεί έναν από τους βασικότερους τρόπους επικοινωνίας μας, παράγεται με τις κινήσεις των φωνητικών χορδών, οι οποίες και βρίσκονται στο λάρυγγα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι φωνητικές χορδές έχουν τη δυνατότητα να πάλλονται 80-800 φορές το δευτερόλεπτο και προκειμένου να λειτουργούν σωστά απαιτούν ιδιαίτερη και προσεγμένη φροντίδα.

Ένα από τα πιο γνωστά, συχνά και πρωτοεμφανιζόμενα συμπτώματα παθήσεων των φωνητικών χορδών είναι η βραχνάδα. Η βραχνάδα μπορεί να σταθεί ικανό πρόβλημα επικοινωνίας και σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως αυτές των επαγγελματιών, να επηρεάσει και την καριέρα τους.

Οι πιο συνηθισμένες παθήσεις των φωνητικών χορδών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία βραχνάδας είναι τα οζίδια, οι πολύποδες, η πολυποειδής εκφύλιση, η φαρυγγολαρυγγική παλινδρόμηση, η λαρυγγίτιδα, οι ενδοκρινολογικές διαταραχές, η προχωρημένη ηλικία και οι όγκοι.

Πιο συγκεκριμένα τα οζίδια ή αλλιώς κάλοι δημιουργούνται από τη κακή χρησιμοποίηση της φωνής και αποτελούν ένα στοιχείο , το οποίο και ανησυχεί ιδιαίτερα τους τραγουδιστές. Τις περισσότερες φορές δεν προκαλούν συμπτώματα. Κάποιος μπορεί να έχει οζίδια και να μην χρειάζεται θεραπεία. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που τα οζίδια είναι μεγάλα και χρίζουν λογοθεραπείας ή εγχείρησης.

Από την άλλη ο πολύποδας συνήθως είναι ένας ή δύο. Πρόκειται για καλοήθεις όγκους, οι οποίοι εάν δεν υποχωρήσουν με λογοθεραπεία και κορτιζόνη αφαιρούνται με εγχείρηση.

Η πολυποειδής εκφύλιση συνδέεται με την περίπτωση που η φωνητική χορδή πρήζεται και γίνεται όλη σαν πολύποδας. Πιο συχνά εμφανίζεται στους λαϊκούς τραγουδιστές, στους εκφωνητές αθλητικών συναντήσεων, στους δικηγόρους και σχεδόν πάντα σχετίζεται με την κατάχρηση καπνού. Θεραπεύεται με εγχείρηση και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, έτσι ώστε να μην αλλάξει η χροιά της φωνής του ασθενούς.

Τα προβλήματα φυσικά από τους ενδοκρινείς αδένες απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, διότι επιδρούν στα υγρά των φωνητικών χορδών μεταβάλλοντας τον όγκο και το σχήμα τους. Αυτό προκαλεί άμεση αλλαγή στη φωνή. Επίσης αξίζει για παράδειγμα να σημειωθεί πως η γυναικεία φωνή επηρεάζεται από την περίοδο, την εγκυμοσύνη και τη χρήση αντισυλληπτικών. Και τα αναβολικά όμως και εκτός των βλαβερών επιδράσεων στον οργανισμό αλλάζουν έντονα τη φωνή.

Μετά την πάροδο του χρόνου δημιουργούνται φυσιολογικές αλλαγές στο μηχανισμό παραγωγής της φωνής. Τα αποτελέσματα της ηλικίας είναι περισσότερο εμφανή στη γυναικεία φωνή.

Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι αφορά την κατάχρηση ουσιών και φαρμάκων. Οι βλαβερές επιδράσεις του καπνίσματος, η χρήση κοκαΐνης, η κατάχρηση οινοπνεύματος, οι μεγάλες δόσεις βιταμίνης C αλλά και η λήψη ορμονών, διουρητικών και αντισταμινικών φαρμάκων αποτελούν μερικά ακόμη στοιχεία, τα οποία έχουν άμεση επίδραση στις φωνητικές μας χορδές.

Επιπροσθέτως οι όγκοι, καλοήθεις ή κακοήθεις, των φωνητικών χορδών προκαλούν επαναλαμβανόμενη ή μόνιμη βραχνάδα. Η θεραπεία τους γίνεται με εγχείρηση και φάρμακα. Κρίνεται αναγκαίο όποιος έχει βραχνάδα, η οποία δεν περνάει σε διάστημα 15 ημερών, να εξετάζετε οπωσδήποτε με ενδοσκόπηση και βιντεοστροβοσκόπηση.

Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε πως η ανθρώπινη φωνή είναι ένας έντονα ευαίσθητος μεταφορέας συναισθημάτων. Όποιος χρησιμοποιεί τη φωνή του για επαγγελματικούς λόγους, θα πρέπει να μάθει να ελέγχει τις επιδράσεις του άγχους και των άλλων στρεσογόνων συναισθημάτων στη φωνή του, γιατί μπορεί κάλλιστα να προκληθεί σημαντική φωνητική δυσλειτουργία.

Διαβάστε ακόμα

Πρόσφατα άρθρα

…για την υγεία των οστών σας

Η υγεία των οστών είναι ένα σημαντικό μέρος της γενικής υγείας, οπότε όλοι πρέπει να προσέχουμε σοβαρά την υγεία των οστών και να περνουμε...

Ανδρική ομορφιά: φροντίστε τη γενειάδα σας

Η προσοχή στην εμφάνισή μας δεν είναι πλέον προνόμιο θηλυκό, ακόμη και οι άνδρες, σωστά, δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην εμφάνισή τους. Η ομορφιά, λοιπόν,...

Επιλέγοντας κούρεμα

Απλό, κοντό, κλασικό, μοντέρνο, κομψό κούρεμα, πόσο όμως ταιριάζει στο σχήμα του προσώπου σας; Μπορεί οι τάσεις της μόδας να αλλάζουν αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορούν όλοι να δοκιμάσουν όλα τα κουρέματα και να δείχνουν εντυπωσιακοί.

Διατροφή Vegan: τα οφέλη για την υγεία

Σήμερα θα μιλήσουμε για το χορτοφαγική διατροφή και αν αυτή έχει οφέλη για την υγεία μας, καθώς πολλοί αναρωτιούνται αν το να ζεις μόνο με φρούτα και λαχανικά είναι πραγματικά καλό; Η υγιεινή vegan διατροφή είναι απολύτως “δυνατή”, μόνο εάν αυτή εφαρμόζεται σωστά και εάν γίνεται με ισορροπημένο τρόπο.

ΟΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Το ΟΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που σας προσφέρει φρέσκα φρούτα, λαχανικά, και είδη παντοπωλείου τα τελευταία 20 χρόνια. Η φρεσκάδα & η...