Ελέγξτε τον θυμό, πριν σας ελέγξει

Όλοι μπορούν να θυμώσουν, αλλά πότε αυτό το συναίσθημα γίνεται καταστροφικό; Ο θυμός μας δίνει την ενέργεια να αντιμετωπίσουμε δύσκολες, μερικές φορές απειλητικές καταστάσεις, οπότε είναι σημαντικό να μπορούμε να αισθανόμαστε θυμό… περιστασιακά.

 

Ο θυμός αποκαλείται συχνά ως δευτερεύον συναίσθημα, γιατί οι άνθρωποι τον χρησιμοποιούν για να καλύψουν άλλα συναισθήματά τους. Συχνά ξεσπάει επειδή αισθάνεστε εξαπατημένοι. Χωρίς πολλές προειδοποιήσεις, ο θυμός σας κάνει να αισθανόμαστε ζαλισμένοι, οι μύες να τείνονται, οι σιαγόνες να σφίγγονται, η εσωτερική θερμοκρασία να αυξάνεται και να αισθάνεστε την ανάγκη να δώσετε ελεύθερο έλεγχο σε κάθε σκέψη σας και επιτίθεστε στο ατυχές άτομο που τόλμησε να σας ενοχλήσει. Σε αυτήν τη φάση αισθάνεστε ισχυροί, περήφανοι που δεν έχετε υποστεί τις καταπιέσεις που προορίζονταν για εσάς και φεύγει η ένταση και ο θυμός. Μετά το ξέσπασμα, ωστόσο, διαπιστώνετε ότι έχετε καταστρέψει τα πάντα, π.χ. το ρομαντικό βράδυ με τον σύντροφό σας, έχετε χάσει τη δουλειά σας, έχετε ντροπιαστεί μπροστά σε φίλους, τα παιδιά σας φοβούνται ή έχετε πληγώσει σοβαρά κάποιον. Σε αυτήν τη φάση αισθάνεστε εύθραυστοι, εξαντλημένοι, γεμάτοι ενοχές, αρχίζετε να βλέπετε ξανά την πραγματικότητα και γεμάτοι λύπη, ζητάτε συγνώμη από το θύμα και τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω σας δίνοντας την υπόσχεση να αλλάξετε τη στάση σας.  Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει και το γνωρίζετε: θα έχετε μια περίοδο κατά την οποία θα είστε πιο ήρεμοι, αλλά κάποια στιγμή, ο θυμός θα έρθει ορμητικός περισσότερο από πριν. Εάν δεν θέλετε να δημιουργηθεί κενό μέσα σας και με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, πρέπει να κάνετε κάτι για να μάθετε πώς να ελέγχετε τον θυμό .

Στρατηγικές για τον έλεγχο του θυμού

Ο θυμός είναι ένα από τα συναισθήματα που πιθανώς να ειναι πιο συνηθισμένος. Στην πραγματικότητα, συχνά υποβάλλονται σε εκρήξεις θυμού, λόγω άγχους , κόπωσης ή απλώς από χαρακτήρα. Το γεγονός είναι ότι κανείς δεν είναι απρόσβλητος από αυτό το συναίσθημα. Πέρα από τους λόγους που την προκαλούν, ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να τον ελέγξουμε. Είναι δυνατή η αλλαγή στάσης και σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη. Για να ξεκινήσετε τη διαχείριση του θυμού, πρέπει να μάθετε να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα. Απλώς προσέξτε κάποιες αλλαγές στη διάθεση και φυσικές αντιδράσεις όπως ρηχή αναπνοή, τρόμο φωνής, γόνατα και χέρια και αυξημένο καρδιακό ρυθμό. Όταν αντιλαμβάνεστε μία από αυτές τις αισθήσεις, είναι καλό να αρχίσετε να είστε σε εγρήγορση. Αναπτύξτε την ευαισθητοποίηση που σας επιτρέπει να καταλάβετε αμέσως ότι πρόκειται να κατακλύσετε από θυμό. Όταν συνειδητοποιήσετε ότι κάτι πρόκειται να εξαπολύσει τον θυμό σας, κλείστε τα μάτια σας και σκεφτείτε μια διαδρομή διαφυγής. Όχι τόσο σωματική, όσο ψυχική. Προσπαθήστε να απεικονίσετε ένα μέρος ή διάσταση που σας δίνει γαλήνη και γαλήνη. Οτιδήποτε είναι καλό: η ερημική παραλία από τις τελευταίες διακοπές που κάνατε, ο ήχος της θάλασσας, το ντους στο τέλος μιας ημέρας. Οτιδήποτε αποσπάσετε το μυαλό σας από το αντικείμενο της νευρικότητας. Πριν μπείτε σε μια σκηνή που αξίζει το “The War of the Roses”, θυμηθείτε ότι έχετε πάντα μια εναλλακτική λύση . Μπορείτε πάντα να προσπαθήσετε να ξεφύγετε από την κατάσταση που προκαλεί νευρικότητα, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Εάν βρίσκεστε σε τρένο με κάποιον που δεν κάνει τίποτα παρά να φωνάξει στο κινητό του τηλέφωνο, για παράδειγμα, φορέστε ακουστικά και ακούστε κάποια καλή μουσική ή σηκωθείτε και βρείτε άλλο κάθισμα. Κρατήστε ένα καθημερινό ημερολόγιο. Μπορεί να φαίνεται τρελό, αλλά η γραφή έχει ένα είδος καθαρτικού αποτελέσματος. Κρατήστε ένα καθημερινό περιοδικό για γεγονότα και καταστάσεις που σας κάνουν νευρικούς και βραχείες. Όχι μόνο θα σας βοηθήσει να καλύψετε καλύτερα το πρόβλημα, αλλά διαβάζοντας ήρεμα αυτό που έχετε γράψει, θα συνειδητοποιήσετε ποιες είναι οι συνθήκες υπό τις οποίες υπερβάλλετε και τις οποίες μπορείτε να παραβλέψετε. Αναπνεύστε και αφιερώστε το χρόνο σαςΓια να μάθετε πώς να ελέγχετε τον θυμό, υπάρχει ένα σχέδιο που μπορείτε να εφαρμόσετε, αποτελούμενο από τέσσερα βήματα:

  • αναπνοή, εισπνοή για τουλάχιστον επτά δευτερόλεπτα και εκπνοή σε 11 δευτερόλεπτα, για την αποφυγή υπεραερισμού.
  • ακούστε, κάνοντας την προσπάθεια να αναλύσετε την κατάσταση γύρω σας και τι νιώθουν οι άλλοι.
  • συμφραζόμενα, προσπαθώντας να δείτε τη μεγάλη εικόνα και αναρωτιέστε εάν μεγεθύνετε το ζήτημα.

περιμένετε , αποφεύγοντας να αντιδράσετε αμέσως και αναρωτιέστε αν μέσα σε είκοσι λεπτά θα το παίρνατε τόσο σοβαρά.

 

Επομένως, η εκμάθηση της διαχείρισης του θυμού θα επιτρέψει στο άτομο να προστατεύσει την καρδιά, το στομάχι και το συκώτι. Και σε ψυχολογικό επίπεδο; Σε αυτήν την περίπτωση, οι πιο σοβαρές συνέπειες είναι σε κοινωνικό και σχεσιακό επίπεδο, δεδομένου ότι ο θυμός στιγματίζεται από την κοινωνία ως μία από τις λιγότερο αποδεκτές συμπεριφορές και όσοι το βιώνουν, κινδυνεύουν επομένως να απομονωθούν και να υποστούν κατάθλιψη.

Διαβάστε ακόμα

Πρόσφατα άρθρα

…για την υγεία των οστών σας

Η υγεία των οστών είναι ένα σημαντικό μέρος της γενικής υγείας, οπότε όλοι πρέπει να προσέχουμε σοβαρά την υγεία των οστών και να περνουμε...

Ανδρική ομορφιά: φροντίστε τη γενειάδα σας

Η προσοχή στην εμφάνισή μας δεν είναι πλέον προνόμιο θηλυκό, ακόμη και οι άνδρες, σωστά, δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην εμφάνισή τους. Η ομορφιά, λοιπόν,...

Επιλέγοντας κούρεμα

Απλό, κοντό, κλασικό, μοντέρνο, κομψό κούρεμα, πόσο όμως ταιριάζει στο σχήμα του προσώπου σας; Μπορεί οι τάσεις της μόδας να αλλάζουν αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορούν όλοι να δοκιμάσουν όλα τα κουρέματα και να δείχνουν εντυπωσιακοί.

Διατροφή Vegan: τα οφέλη για την υγεία

Σήμερα θα μιλήσουμε για το χορτοφαγική διατροφή και αν αυτή έχει οφέλη για την υγεία μας, καθώς πολλοί αναρωτιούνται αν το να ζεις μόνο με φρούτα και λαχανικά είναι πραγματικά καλό; Η υγιεινή vegan διατροφή είναι απολύτως “δυνατή”, μόνο εάν αυτή εφαρμόζεται σωστά και εάν γίνεται με ισορροπημένο τρόπο.

ΟΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Το ΟΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που σας προσφέρει φρέσκα φρούτα, λαχανικά, και είδη παντοπωλείου τα τελευταία 20 χρόνια. Η φρεσκάδα & η...