Κακοποίηση γυναικών… η αρχή του τέλους

Εξέλιξη, πρόοδος, τέταρτη  βιομηχανική επανάσταση, τεράστιες κατακτήσεις κι όμως η βία εναντίον των γυναικών είναι εδώ. Δεν γνωρίζει σύνορα, δεν έχει καταγωγή, δεν σχετίζεται με το ύψος των τραπεζικών λογαριασμών, του επαγγελματικού ή του κοινωνικού status…

Σε πολλά σημεία της υφηλίου οι γυναίκες που ζουν σε υπανάπτυκτες χώρες κακοποιούνται μέχρι θανάτου επειδή απλώς έχουν τη δική τους άποψη ή τολμούν να σηκώσουν το βλέμμα τους, ακόμη και χωρίς λόγο… Και δεν είναι μόνο αυτές. Η βία είναι δίπλα μας. Τόσο κοντά μας όσο και η γυναίκα που μένει στο διπλανό διαμέρισμα. Εκεί που ακούγονται οι φωνές και δεν δίνουμε σημασία, γιατί «δεν είναι δική μας υπόθεση».

Η βία παραμονεύει μέσα στο ίδιο μας το σπίτι…

Κι όμως, η βία εναντίον των γυναικών είναι υπόθεση οικογενειακή, καθώς η πιο συχνή μορφή βίας φαίνεται να προέρχεται από τον ερωτικό σύντροφο. Μία στις τρεις γυναίκες θα ξυλοκοπηθεί, θα βιασθεί ή θα κακοποιηθεί  με κάποιο τρόπο από τον σύντροφό της, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του ΟΗΕ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού στη ζωή της και το χειρότερο από όλα είναι η σιωπή και φόβος που θα αποτρέψουν την πλειοψηφία των γυναικών (55% – 95%) θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας να καταγγείλουν τον εφιάλτη που ζουν.                                                                               Θύμα ενδοοικογενειακής βίας, θύμα βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης στη δουλειά, θύμα stalking, το σημαντικό είναι καταλάβει κάθε γυναίκα ότι δεν είναι μόνη, να μιλήσει, να ζητήσει βοήθεια για να κλείσει ο φαύλος κύκλος της βίας.                                                                                                  Η γραμμή SOS 15900 είναι μια τηλεφωνική γραμμή εθνικής εμβέλειας, η οποία λειτουργεί με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των δύο φύλων, δίνοντας τη δυνατότητα σε γυναίκες – θύματα βίας να μιλήσουν και να ζητήσουν βοήθεια 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο.

Οι αριθμοί της ντροπής

– Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, το 35% των γυναικών παγκοσμίως – δηλαδή μία στις τρεις γυναίκες- έχουν βιώσει σεξουαλική ή σωματική βία από σύντροφο ή σεξουαλική βία από μη σύντροφο κάποια στιγμή στη ζωή τους.

– Ελληνίδες σε ποσοστό 80%, ηλικίας μεταξύ 40 και 54 ετών, έγγαμες με παιδιά και απόφοιτες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ήταν οι γυναίκες που αναζήτησαν ψυχολογική και νομική στήριξη, κυρίως για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, από τα συμβουλευτικά κέντρα του ΚΕΘΙ, , σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

– Οι ενήλικες γυναίκες αντιπροσωπεύουν το ήμισυ όλων των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων που εντοπίζονται παγκοσμίως.

– Περισσότερα από 200 εκατομμύρια γυναίκες σε 30 χώρες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων.

– Ποσοστό 40%  έως 50% των γυναικών στην Ευρωπαϊκή  Ένωση έχουν αναφέρει  κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας τους.

-Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών με τα στοιχεία του ΟΗΕ που αφορούν τις γυναικοκτονίες να σοκάρουν. Κατά μέσον όρο, 137 γυναίκες ανά τον κόσμο δολοφονούνται καθημερινά από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.

Διαβάστε ακόμα

Πρόσφατα άρθρα

…για την υγεία των οστών σας

Η υγεία των οστών είναι ένα σημαντικό μέρος της γενικής υγείας, οπότε όλοι πρέπει να προσέχουμε σοβαρά την υγεία των οστών και να περνουμε...

Ανδρική ομορφιά: φροντίστε τη γενειάδα σας

Η προσοχή στην εμφάνισή μας δεν είναι πλέον προνόμιο θηλυκό, ακόμη και οι άνδρες, σωστά, δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην εμφάνισή τους. Η ομορφιά, λοιπόν,...

Επιλέγοντας κούρεμα

Απλό, κοντό, κλασικό, μοντέρνο, κομψό κούρεμα, πόσο όμως ταιριάζει στο σχήμα του προσώπου σας; Μπορεί οι τάσεις της μόδας να αλλάζουν αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορούν όλοι να δοκιμάσουν όλα τα κουρέματα και να δείχνουν εντυπωσιακοί.

Διατροφή Vegan: τα οφέλη για την υγεία

Σήμερα θα μιλήσουμε για το χορτοφαγική διατροφή και αν αυτή έχει οφέλη για την υγεία μας, καθώς πολλοί αναρωτιούνται αν το να ζεις μόνο με φρούτα και λαχανικά είναι πραγματικά καλό; Η υγιεινή vegan διατροφή είναι απολύτως “δυνατή”, μόνο εάν αυτή εφαρμόζεται σωστά και εάν γίνεται με ισορροπημένο τρόπο.

ΟΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Το ΟΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που σας προσφέρει φρέσκα φρούτα, λαχανικά, και είδη παντοπωλείου τα τελευταία 20 χρόνια. Η φρεσκάδα & η...