Κατάθλιψη. Σύγχρονη μάστιγα γένους θηλυκού

Επιστρέφοντας στο σπίτι από μία δύσκολη μέρα στη δουλειά ή αντιμετωπίζοντας ένα πρόβλημα στην οικογένεια, μπορεί να  πούμε στους δικούς μας ανθρώπους ότι νιώθουμε κατάθλιψη.

Συχνά, όμως, κάνουμε λάθος συγχέοντας τη θλίψη, ένα απόλυτα φυσιολογικό συναίσθημα που προκαλείται από ένα ανεπιθύμητο γεγονός ή μια κακή εμπειρία, με την κατάθλιψη μια σοβαρή ψυχολογική κατάσταση, η οποία επηρεάζει τον τρόπο που σκεπτόμαστε και αισθανόμαστε.

Η κατάθλιψη διαφέρει από τις συνηθισμένες διακυμάνσεις της διάθεσης και τις συναισθηματικές αντιδράσεις μας στις προκλήσεις που συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή. Ειδικά όταν έχει διάρκεια, με μέτρια ή σοβαρή ένταση, η κατάθλιψη μπορεί να  εξελιχθεί σε σοβαρή κατάσταση υγείας. Ωστόσο είναι μια ασθένεια που θεραπεύεται.

Το προφίλ της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη αποτελεί ασθένεια της σύγχρονης εποχής καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας-ΠΟΥ, περισσότεροι από 264 εκατομμύρια άνθρωποι όλων των ηλικιών, σε ολόκληρο τον κόσμο, υποφέρουν από κάποιας μορφής κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη είναι γένους θηλυκού, αφού οι γυναίκες φαίνεται να πλήττονται περισσότερο ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αυτοκτονία. Οι διαταραχές της κατάθλιψης συνδέονται με τις πλέον συχνά εμφανιζόμενες διαταραχές στην ψυχιατρική με ποσοστό εμφάνισης 8% στη ζωή ενός ατόμου.

Θεραπεία: Υπάρχει αλλά δεν την λαμβάνουν…

Η κατάθλιψη θεραπεύεται με γνωστές αποτελεσματικές θεραπείες για ψυχικές διαταραχές, όμως ποσοστό από 76% έως  85% των χωρών χαμηλού εισοδήματος δεν λαμβάνουν την απαραίτητη θεραπεία, λόγω έλλειψης πόρων ή παροχών στην υγειονομική περίθαλψη αλλά  και λόγω του κοινωνικού στίγματος. Την ίδια ώρα σε χώρες όλων των επιπέδων εισοδήματος, τα άτομα που έχουν κατάθλιψη συχνά δεν διαγιγνώσκονται σωστά και άλλα που δεν έχουν τη διαταραχή βρίσκονται πολύ συχνά με λανθασμένη διάγνωση και συνταγογραφημένα αντικαταθλιπτικά.

Αν νομίζετε ότι πάσχετε από κατάθλιψη καλό είναι να γνωρίζετε ότι:

– Η  κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από επίμονη θλίψη και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που συνήθως απολαμβάνετε και συνοδεύεται από αδυναμία διεξαγωγής καθημερινών δραστηριοτήτων, για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

– Μπορεί να συμβεί στον καθέναν.

– Μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε για τα συναισθήματά σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα με τον τρόπο αυτό.

– Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Η κατάθλιψη θεραπεύεται.

Διαβάστε ακόμα

Discover

Sponsor

Πρόσφατα άρθρα

ΟΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Το ΟΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που σας προσφέρει φρέσκα φρούτα, λαχανικά, και είδη παντοπωλείου τα τελευταία 20 χρόνια. Η φρεσκάδα & η...

MEGA ΦΡΟΥΤΟΑΓΟΡΑ KATSELIS

Στο MEGA ΦΡΟΥΤΟΑΓΟΡΑ KATSELIS, η οικογένεια μας δραστηριοποιείται στο χώρο της μαναβικής εδώ και τρεις γενιές. Πάντοτε με γνώση και αγάπη για το αντικείμενο...

Edem

10 Λόγοι Που Κάνουν Ιδανικά Τα Προϊόντα Εδέμ Διαθέτει μεγάληποικιλία σε υλικά για τη δημιουργία υπέροχων γευστικών συνδυασμών. Παρέχει έτοιμα υλικά πουμπορούν να χρησιμοποιηθούν από σεφ και νοικοκυρές στη...

ELIXIR SPA RETREAT

Μία όαση χαλάρωσης και ευεξίας που περιλαμβάνει ένα συγκρότημα 350 τ.μ., σε ένα εξαίσιο τοπίο 5 στρεμμάτων με όμορφα διαμορφωμένους κήπους, πευκοδάσος και συγκλονιστική...

Alkyon Hotel Resort & Spa

Το πολυτελές κέντρο ευεξίας ALKYON SPA CENTER, αποτελεί τη νέα επένδυση της διοίκησης του ξενοδοχείου Alkyon Hotel Resort & Spa που θέτει σαν πρωταρχικό...