Κατάθλιψη. Σύγχρονη μάστιγα γένους θηλυκού

Επιστρέφοντας στο σπίτι από μία δύσκολη μέρα στη δουλειά ή αντιμετωπίζοντας ένα πρόβλημα στην οικογένεια, μπορεί να  πούμε στους δικούς μας ανθρώπους ότι νιώθουμε κατάθλιψη.

Συχνά, όμως, κάνουμε λάθος συγχέοντας τη θλίψη, ένα απόλυτα φυσιολογικό συναίσθημα που προκαλείται από ένα ανεπιθύμητο γεγονός ή μια κακή εμπειρία, με την κατάθλιψη μια σοβαρή ψυχολογική κατάσταση, η οποία επηρεάζει τον τρόπο που σκεπτόμαστε και αισθανόμαστε.

Η κατάθλιψη διαφέρει από τις συνηθισμένες διακυμάνσεις της διάθεσης και τις συναισθηματικές αντιδράσεις μας στις προκλήσεις που συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή. Ειδικά όταν έχει διάρκεια, με μέτρια ή σοβαρή ένταση, η κατάθλιψη μπορεί να  εξελιχθεί σε σοβαρή κατάσταση υγείας. Ωστόσο είναι μια ασθένεια που θεραπεύεται.

Το προφίλ της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη αποτελεί ασθένεια της σύγχρονης εποχής καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας-ΠΟΥ, περισσότεροι από 264 εκατομμύρια άνθρωποι όλων των ηλικιών, σε ολόκληρο τον κόσμο, υποφέρουν από κάποιας μορφής κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη είναι γένους θηλυκού, αφού οι γυναίκες φαίνεται να πλήττονται περισσότερο ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αυτοκτονία. Οι διαταραχές της κατάθλιψης συνδέονται με τις πλέον συχνά εμφανιζόμενες διαταραχές στην ψυχιατρική με ποσοστό εμφάνισης 8% στη ζωή ενός ατόμου.

Θεραπεία: Υπάρχει αλλά δεν την λαμβάνουν…

Η κατάθλιψη θεραπεύεται με γνωστές αποτελεσματικές θεραπείες για ψυχικές διαταραχές, όμως ποσοστό από 76% έως  85% των χωρών χαμηλού εισοδήματος δεν λαμβάνουν την απαραίτητη θεραπεία, λόγω έλλειψης πόρων ή παροχών στην υγειονομική περίθαλψη αλλά  και λόγω του κοινωνικού στίγματος. Την ίδια ώρα σε χώρες όλων των επιπέδων εισοδήματος, τα άτομα που έχουν κατάθλιψη συχνά δεν διαγιγνώσκονται σωστά και άλλα που δεν έχουν τη διαταραχή βρίσκονται πολύ συχνά με λανθασμένη διάγνωση και συνταγογραφημένα αντικαταθλιπτικά.

Αν νομίζετε ότι πάσχετε από κατάθλιψη καλό είναι να γνωρίζετε ότι:

– Η  κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από επίμονη θλίψη και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που συνήθως απολαμβάνετε και συνοδεύεται από αδυναμία διεξαγωγής καθημερινών δραστηριοτήτων, για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

– Μπορεί να συμβεί στον καθέναν.

– Μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε για τα συναισθήματά σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα με τον τρόπο αυτό.

– Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Η κατάθλιψη θεραπεύεται.

Διαβάστε ακόμα

Πρόσφατα άρθρα

…για την υγεία των οστών σας

Η υγεία των οστών είναι ένα σημαντικό μέρος της γενικής υγείας, οπότε όλοι πρέπει να προσέχουμε σοβαρά την υγεία των οστών και να περνουμε...

Ανδρική ομορφιά: φροντίστε τη γενειάδα σας

Η προσοχή στην εμφάνισή μας δεν είναι πλέον προνόμιο θηλυκό, ακόμη και οι άνδρες, σωστά, δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην εμφάνισή τους. Η ομορφιά, λοιπόν,...

Επιλέγοντας κούρεμα

Απλό, κοντό, κλασικό, μοντέρνο, κομψό κούρεμα, πόσο όμως ταιριάζει στο σχήμα του προσώπου σας; Μπορεί οι τάσεις της μόδας να αλλάζουν αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορούν όλοι να δοκιμάσουν όλα τα κουρέματα και να δείχνουν εντυπωσιακοί.

Διατροφή Vegan: τα οφέλη για την υγεία

Σήμερα θα μιλήσουμε για το χορτοφαγική διατροφή και αν αυτή έχει οφέλη για την υγεία μας, καθώς πολλοί αναρωτιούνται αν το να ζεις μόνο με φρούτα και λαχανικά είναι πραγματικά καλό; Η υγιεινή vegan διατροφή είναι απολύτως “δυνατή”, μόνο εάν αυτή εφαρμόζεται σωστά και εάν γίνεται με ισορροπημένο τρόπο.

ΟΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Το ΟΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που σας προσφέρει φρέσκα φρούτα, λαχανικά, και είδη παντοπωλείου τα τελευταία 20 χρόνια. Η φρεσκάδα & η...