Πόνοι στις αρθρώσεις

Τα πόδια πονάνε και όχι άδικα, ιδιαίτερα αν έχουμε πάρει κιλά. Αν όχι,δεν φταίει πάντα ότι τα παρακάνατε στην άθληση ή στο περπάτημα ή αν πονάνε όλες οι αρθρώσεις, δεν ευθύνεται πάντα ένας ιός.

 

Σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αποτελεί συνήθως σύμπτωμα οστεοαρθρίτιδας ή οστεοπόρωσης. Σε πολύ μικρές ηλικίες οι πόνοι στις αρθρώσεις είναι πάντα σοβαροί.  Αν πάλι ο πόνος εντοπίζετε στο γόνατο και είναι μικρός ίσως οφείλεται σ’ ενα υπερβολικό φορτίο που βαρύνει το γόνατο και που γίνονται ολοένα και πιο έντονα, όσο πιο πολύ αυξάνεται το βάρος.

Αρχίζοντας από τα βασικά και πιο συγκεκριμένα την έννοια της άρθρωσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα οστά συνδέονται μεταξύ τους με αρθρώσεις. Τα άκρα των οστών που σχηματίζουν τις αρθρώσεις καλύπτονται και προστατεύονται από τον χόνδρο, τον ιστό δηλαδή που λειτουργεί σαν μαξιλάρι και χάρη στον οποίο ελαχιστοποιούνται οι τριβές και οι κραδασμοί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι κινήσεις του σώματος να γίνονται με άνεση και ευκολία. Οι σύνδεσμοι που καλύπτουν την κάθε άρθρωση έχουν αναλάβει να κρατούν τα οστά στην θέση τους αλλά και να περιορίζουν την κινητικότητα της άρθρωσης. Γι΄ αυτό λοιπόν και όταν γίνουν απότομες κινήσεις που υπερβαίνουν τη δυνατότητα μιας άρθρωσης, οι σύνδεσμοι τραυματίζονται και έχουμε τα κοινά σε όλους «διαστρέμματα» ή ακόμη χειρότερα οι σύνδεσμοι σπάνε και έχουμε τη λεγόμενη «ρήξη συνδέσμων».

Οι καρποί:  καταπονούνται ιδιαιτέρως και σχεδόν σε καθημερινό βαθμό. Οι αιτίες που θα ήταν ικανές να το προκαλέσουν αυτό είναι: Η κακή χρήση ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια γραψίματος, κρατώντας σφιχτά το στυλό, ή η μη σωστή τοποθέτηση των καρπών σας κατά τη διάρκεια πληκτρολόγησης σε έναν υπολογιστή ενδεχομένως. Στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν οι πιανίστες, οι δακτυλογράφοι ακόμη και οι τενίστες. Επίσης μπορεί να οφείλονται σε κάποια ανατομική ιδιομορφία.

Τα κρύα επιθέματα, η ξεκούραση, η εφαρμογή ειδικών ασκήσεων και πάνω από όλα η επίσκεψη σε έναν ειδικό γιατρό, σίγουρα θα σας ανακουφίσουν.

Γόνατα: Μία άρθρωση αρκετά πολύπλοκη στην οποία οι πόνοι μπορούν να επικεντρωθούν σε τένοντες, συνδέσμους, μύες και φυσικά στην επιγονατίδα. Εάν έχετε βάλει αρκετά κιλά, η οποιαδήποτε κίνηση του γονάτου μπορεί να σας προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Για τους πόνους στα γόνατα τις περισσότερες φορές καταλογίζεται ένα είδος δυσμορφίας, δηλαδή μια κακή διάπλαση των ποδιών που αλλοιώνει την κατανομή του σωματικού βάρους. Αν πονούν οι αρθρώσεις του κορμού όπως η οσφυϊκή χώρα, ίσως το πρόβλημα να οφείλεται σε δισκοπάθεια η οποία προσβάλλει τη σπονδυλική στήλη στα σημεία όπου λαμβάνουν χώρα οι περισσότερες κινήσεις. Τέλος αν πονούν οι περιφερικές αθρώσεις των δακτύλων των χεριών και των ποδιών, του κάτω μέρους των ποδιών και των αστραγάλων, τότε στα παιδιά ίσως πρόκειται για ιό ή ρευματικό πυρετό, σε νεαρούς ενήλικες σε ιό, σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ίσως πρόκειται για ρευματοειδκή αρθρίτιδα.

Αστράγαλοι: Λειτουργούν σχεδόν ακατάπαυστα κατά τη διάρκεια της μέρας και εάν δεν δείξουμε την κατάλληλη προσοχή μπορεί τα αποτελέσματα να είναι πιο σοβαρά από όσο νομίζουμε. Κάποια ακατάλληλα παπούτσια, η υπερκόπωση, το αυξημένο βάρος ακόμη και η ηλικία αποτελούν μερικές από τις αιτίες των πόνων στους αστραγάλους.

Από την άλλη όμως, η τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης θα σας βοηθήσουν.

Όποιον πόνο και αν αντιληφθείτε, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, έστω και για μια απλή γνώμη. Σκεφτείτε πως σκοπός του είναι να σας απαλλάξει από τυχόν πόνους, ασθένειες και παθήσεις που σας ταλαιπωρούν.

Μουδιάσματα στα άκρα: Το βράδυ ξυπνάμε από ένα μυργήγκιασμα στα χέρια ή κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν γράφουμε. Η μυρμηγκίαση αυτή δεν οφείλεται πάντα ότι κοιμηθήκατε πάνω στο χέρι σας ή φταίει η κούραση. Μπορεί να γίνει μια ακτινογραφία στη περιοχή του αυχένα να διαπιστώσετε σημείο του δέρματος, αφού είχατε μείνει καθισμένος στην ίδια θέση για πολύ ώρα ή όταν ξυπνήσατε από βαθύ ύπνο τότε η έλξη ή πίεση ενός νεύρου ή η παροδική διακοπή της ροής του αίματος σ’ αυτό, συχνά προκαλεί αυτό το αίσθημα. Αλλά μπορεί αν αυτό το μούδιασμα προσβάλλει μόνο τα χέρια και είστε μεγαλύτερη από 50 ετών, αυτό το σύμπτωμα να υποδηλώνει πάθηση που προσβάλλει τα νεύρα και τα οστά του λαιμού, ιδιαίτερα αν είναι δύσκαμπτος ο λαιμός σας. Αν όμως δεν υπάρχει το δεύτερο σύμπτωμα και χειροτερεύει η κατάσταση το βράδυ, αυτό μπορεί να υποδηλώνει και το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

 

Διαβάστε ακόμα

Πρόσφατα άρθρα

…για την υγεία των οστών σας

Η υγεία των οστών είναι ένα σημαντικό μέρος της γενικής υγείας, οπότε όλοι πρέπει να προσέχουμε σοβαρά την υγεία των οστών και να περνουμε...

Ανδρική ομορφιά: φροντίστε τη γενειάδα σας

Η προσοχή στην εμφάνισή μας δεν είναι πλέον προνόμιο θηλυκό, ακόμη και οι άνδρες, σωστά, δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην εμφάνισή τους. Η ομορφιά, λοιπόν,...

Επιλέγοντας κούρεμα

Απλό, κοντό, κλασικό, μοντέρνο, κομψό κούρεμα, πόσο όμως ταιριάζει στο σχήμα του προσώπου σας; Μπορεί οι τάσεις της μόδας να αλλάζουν αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορούν όλοι να δοκιμάσουν όλα τα κουρέματα και να δείχνουν εντυπωσιακοί.

Διατροφή Vegan: τα οφέλη για την υγεία

Σήμερα θα μιλήσουμε για το χορτοφαγική διατροφή και αν αυτή έχει οφέλη για την υγεία μας, καθώς πολλοί αναρωτιούνται αν το να ζεις μόνο με φρούτα και λαχανικά είναι πραγματικά καλό; Η υγιεινή vegan διατροφή είναι απολύτως “δυνατή”, μόνο εάν αυτή εφαρμόζεται σωστά και εάν γίνεται με ισορροπημένο τρόπο.

ΟΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Το ΟΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που σας προσφέρει φρέσκα φρούτα, λαχανικά, και είδη παντοπωλείου τα τελευταία 20 χρόνια. Η φρεσκάδα & η...