Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της υγείας

Η όραση είναι μία από τις πολυτιμότερες αισθήσεις του ανθρώπου.  Η  υγεία τους είναι επιτακτική όχι μόνο για να βλέπουμε, αλλά γενικότερα, γιατί τα μάτια είναι μια πλούσια πηγή πληροφοριών για την υγεία του σώματος. Υπάρχουν πολλές ασθένειες και καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραχές της όρασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια μικρή ενόχληση, μπορεί να προσδιορίσει ακόμη και μια συστηματική νόσο.  Εδώ είναι μερικές ασθένειες που μπορεί να σχετίζονται με κάποιες επιπλοκές των ματιών.

 

Ξαφνική απώλεια της όρασης;

Μια ξαφνική απώλεια της όρασης μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα ενός κυκλοφορικού προβλήματος, στον οφθαλμό ή τον εγκέφαλο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ζωτικής σημασίας να αναζητηθεί έγκαιρα ιατρική βοήθεια για να προληφθούν σοβαρές βλάβες στην υγεία. Στην πραγματικότητα, ακόμη και αν η όραση βελτιώνεται πολύ γρήγορα, θα μπορούσε να είναι ένα σύμπτωμα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου  ή η αρχή μιας ημικρανίας.

Σπασμοί των ματιών;

Οι  σπασμοί των ματιών είναι αρκετά συχνοί και γενικά αβλαβείς. Συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, την κούραση, την καφεΐνη ή τον καπνό. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός προβλήματος που σχετίζεται με το νευρικό σύστημα, όπως την σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά σε αυτή την περίπτωση πρέπει να υπάρχει ταυτόχρονη παρουσία και άλλων συμπτωμάτων όπως: δυσκολία στο περπάτημα, την ομιλία, την ούρηση κ.α.

 

Μάτια διογκωμένα, γιατί;
Η  νόσος του Graves  μπορεί να προκαλέσει  υπερβολική απελευθέρωση των ορμονών  από το θυρεοειδή αδένα, υπερθυρεοειδισμός στα μάτια, προκαλώντας έτσι το πρόβλημα της διόγκωσης των ματιών. Τα συμπτώματα ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή. Σε πολλούς ασθενείς τα οφθαλμολογικά συμπτώματα αρχίζουν μόλις ο θυρεοειδής αδένας τους γίνεται υπερδραστήριος. Σε μερικούς τα συμπτώματα εμφανίζονται προτού να διαγνωσθεί ο υπερθυρεοειδισμός ενώ σε άλλους τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν μήνες ή έτη αργότερα. Συνήθως επηρεάζονται και τα δύο μάτια, εντούτοις μπορεί να μην επηρεαστούν στον ίδιο βαθμό. Μια  φαρμακευτική αγωγή  ή χειρουργική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της ποσότητας των ορμονών που απελευθερώνονται από τον θυρεοειδή, αντιμετωπίζοντας έτσι το πρόβλημα της διόγκωσης των ματιών. Η νόσος συνήθως προσβάλει γυναίκες μέσης ηλικίας.

Σκοτεινά σημεία στην όραση;

Το θέμα των  σκοτεινών σημείων  θα μπορούσε να είναι ένα κλασικό δείγμα του διαβήτη. Εάν δεν το αντιμετωπίσετε σωστά μπορεί να αναπτυχτεί διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία είναι: η απώλεια αίματος και υγρού από τα αιμοφόρα αγγεία των ματιών. Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, μπορείτε να κάνετε θεραπεία με λέιζερ.

 

Απώλεια όρασης το βράδυ;

Αν έχετε πρόβλημα να δείτε με πολύ χαμηλό φωτισμό, θα μπορούσε να είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνει μια εξέταση των ματιών. Στην πραγματικότητα, σε αυτή την περίπτωση ο πάσχων μπορεί να χρειαστεί γυαλιά ή να έχει καταρράκτη, μια κανονική και συχνή επιπλοκή της ηλικίας.  Ωστόσο, η νυχτερινή τύφλωση μπορεί επίσης να είναι ένας δείκτης της ανεπάρκειας της βιταμίνης Α.  Αυτή η ανεπάρκεια μπορεί εύκολα να θεραπευτεί με συμπληρώματα ή εισάγοντας στη σίτιση τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Α, όπως: γλυκοπατάτες, συκώτι, σπανάκι, καρότα, κολοκυθάκια.

 

Τα βλέφαρα γέρνουν, γιατί ;

Μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα βαριάς μυασθένειας, η οποία συνεπάγεται την αποδυνάμωση των μυών, λόγω του ανοσοποιητικού συστήματος. Συνήθως εμφανίζεται στους μυς των ματιών, το πρόσωπο κ.α. Η μυϊκή αδυναμία συμβαίνει γιατί καθώς μεγαλώνουμε, οι μυς κάτω από τα μάτια τείνουν να αποδυναμώνονται και ασκείται αυξημένη πίεση στους τένοντες. Αυτοί οι μυς και τένοντες κρατούν το βλέφαρό τεντωμένο επάνω στο μάτι. Όταν αποδυναμώνονται, το βλέφαρο μπορεί να αρχίσει να γέρνει. Το εκτρόπιο είναι κάτι που συμβαίνει πιο συχνά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και -κατά κανόνα- επηρεάζει μόνο το κάτω βλέφαρο. Σε σοβαρές περιπτώσεις το βλέφαρο γυρίζει προς τα έξω σε όλο το μήκος του. Σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, μόνο ένα τμήμα του βλεφάρου “κρεμάει” και γυρίζει προς τα έξω. Ο γιατρός σας μπορεί να επιλέξει ένα  φιλτράρισμα του αίματος  για την ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

 

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι συνετή η αυτο-διάγνωση. Είναι καλύτερα να  συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας , για να σας εξηγήσει τα ενδεχόμενα  προβλήματα όρασης.

Διαβάστε ακόμα

Πρόσφατα άρθρα

…για την υγεία των οστών σας

Η υγεία των οστών είναι ένα σημαντικό μέρος της γενικής υγείας, οπότε όλοι πρέπει να προσέχουμε σοβαρά την υγεία των οστών και να περνουμε...

Ανδρική ομορφιά: φροντίστε τη γενειάδα σας

Η προσοχή στην εμφάνισή μας δεν είναι πλέον προνόμιο θηλυκό, ακόμη και οι άνδρες, σωστά, δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην εμφάνισή τους. Η ομορφιά, λοιπόν,...

Επιλέγοντας κούρεμα

Απλό, κοντό, κλασικό, μοντέρνο, κομψό κούρεμα, πόσο όμως ταιριάζει στο σχήμα του προσώπου σας; Μπορεί οι τάσεις της μόδας να αλλάζουν αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορούν όλοι να δοκιμάσουν όλα τα κουρέματα και να δείχνουν εντυπωσιακοί.

Διατροφή Vegan: τα οφέλη για την υγεία

Σήμερα θα μιλήσουμε για το χορτοφαγική διατροφή και αν αυτή έχει οφέλη για την υγεία μας, καθώς πολλοί αναρωτιούνται αν το να ζεις μόνο με φρούτα και λαχανικά είναι πραγματικά καλό; Η υγιεινή vegan διατροφή είναι απολύτως “δυνατή”, μόνο εάν αυτή εφαρμόζεται σωστά και εάν γίνεται με ισορροπημένο τρόπο.

ΟΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Το ΟΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που σας προσφέρει φρέσκα φρούτα, λαχανικά, και είδη παντοπωλείου τα τελευταία 20 χρόνια. Η φρεσκάδα & η...