Τα ΝΑΙ και ΟΧΙ της δίαιτας

Δίαιτα, ήρθε ο καιρός να μιλήσουμε πάλι για δίαιτα. Και πρώτα απ’ όλα, σας βεβαιώνουμε πως δεν υπάρχει λόγος ν’ ανησυχείτε και να πέφτετε σε υπερβολές, μόνο και μόνο επειδή μετατοπίστηκε λίγο (ή είναι πολύ) ο δείκτης της ζυγαριάς. Γιατί με «λίγο» υγιεινή διατροφή και με μία προσεγμένη δίαιτα, μπορείτε να φέρεται την ισορροπία στο σώμα σας και προπάντων χωρίς να βλάψουμε την υγεία μας.

 

Ναι: το πρώτο πράγμα που πρέπει να περιοριστεί είναι οι γνωστές «θερμίδες». Λίγες όμως είναι εκείνες που ξέρουν έστω και κατά προσέγγιση πόσες θερμίδες έχει η μία ή η άλλη τροφή σε μία ορισμένη ποσότητα και ακόμη πόσες θερμίδες χρειάζονται για την κανονική διατροφή τους.

Όχι: Στην στέρηση και στην ευχαρίστηση που μας προσφέρει ένα καλομαγειρεμένο φαγητό. Επειδή όμως πολλοί απ’ τους παράγοντες που είναι απαραίτητοι για την καλή λειτουργία του οργανισμού, δεν μας είναι όλοι γνωστοί, καλύτερα ν’ ακολουθεί κανείς μία λογική δίαιτα με φυσικές και υγιεινές τροφές.

Ναι: πρόσφατα άρθρα υποδεικνύουν ότι οι χορτοφάγοι ζουν περισσότερο και έχουν χαμηλότερα ποσοστά χρόνιων ασθενειών, εν μέρει λόγω της διατροφής τους και πιθανώς επειδή οι άνθρωποι που επιλέγουν χορτοφαγικές δίαιτες μπορούν να είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι στην ποιοτική ζωή .

Όχι: δεν είναι χωρίς έλεγχο η διατροφή των χορτοφάγων. Για τους χορτοφάγους και ιδιαίτερα για τους vegan, είναι σημαντικό να τρώνε μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή, φροντίζοντας να παίρνουν αρκετές θρεπτικές ουσίες όπως το ωμέγα-3 και η βιταμίνη Β12.

Ναι: πρέπει να μοιράζουμε την καθημερινή μας τροφή σε τρία τουλάχιστον γεύματα. Οι νέοι και αυτοί που εργάζονται σκληρά είναι χρήσιμο να τρώνε κάτι ενδιάμεσα μία και δύο φορές την ημέρα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο πρωϊνό που δίνει την απαραίτητη ενέργεια στο ξεκίνημα της ημέρας. Προτιμήστε ένα ελαφρύ δείπνο, χωρίς πολλά λιπαρά γιατί δεν αφομοιώνονται καλά τη νύχτα.

Όχι: Στην συνήθεια των Ελλήνων, να τρώνε λίγες φορές και δυστυχώς στις πιο ακατάλληλες ώρες. Το πρωινό τους είναι σχεδόν ανύπαρκτο, ενώ το μεσημεριανό είναι υπερβολικά άφθονο. Πρέπει να πάψει εκείνο το μικροσκοπικό μαύρο καφεδάκι και ν’ αντικατασταθεί με κάτι πιο ουσιαστικό. Να μοιραστεί το πλούσιο μεσημεριανό γεύμα….και σε βραδινό.

Ναι: ο στόχος της προσπάθειάς μας πρέπει να είναι η μείωση του λίπους μας κι όχι του κυτταρικού μας ιστού, για τον οποίο θα πρέπει να φροντίσουμε να καλύπτουμε τις απαιτήσεις του σε θρεπτικά συστατικά, ώστε να μένει αμείωτος, ή, τουλάχιστον, να μειωθεί όσο το δυνατόν λιγότερο.

Όχι: δεν αδυνατίζουμε μειώνοντας τον κυτταρικό μας ιστός. Ο μόνος ιστός του σώματός μας που έχει απαιτήσεις για φαγητό και προϊόντα θρέψης είναι ο κυτταρικός μας ιστός. Άρα μειώνοντας τον κυτταρικό  ιστό, μετά το τέλος της δίαιτας παχαίνουμε πολύ εύκολα, τρώγοντας λιγότερο από ό,τι στο παρελθόν.

Για να τραφεί κανονικά ένας άνθρωπος χρειάζεται θερμίδες που δίνουν ενέργεια, αλλά και βιταμίνες και άλατα. Γενικά το σώμα μας έχει ανάγκη από 40 διαφορετικά θρεπτικά στοιχεία για τη σωστή λειτουργία και για την πρόληψη ασθενειών και ενοχλήσεων.

Βιταμίνες  και που βοηθάνε.

Οι βιταμίνες είναι πολλών ειδών, υπάρχουν όμως 5 κατηγορίες, που είναι γνωστές και απαραίτητες περισσότερο από τις άλλες. Η βιταμίνη Α π.χ. βοηθάει τον οργανισμό ν’ αντιστέκεται στις μολύνσεις, ευνοεί την ανάπτυξη, ομορφαίνει το δέρμα, και είναι αναγκαία για τα μάτια. Οι βιταμίνες β, ευνοούν την ανάπτυξη του οργανισμού, τονώνουν την όρεξη και ζωηρεύουν τα νεύρα, κάνουν καλό στη χώνεψη, είναι απαραίτητες για την υγεία των ματιών και του δέρματος και μακραίνουν τη διάρκεια της ζωής. Η βιταμίνη C ή «αντισκορβουτική» είναι απαραίτητη για το σχηματισμό των οστών και των δοντιών. Την ίδια χρησιμότητα έχει και η βιταμίνη D.

Διαβάστε ακόμα

Πρόσφατα άρθρα

…για την υγεία των οστών σας

Η υγεία των οστών είναι ένα σημαντικό μέρος της γενικής υγείας, οπότε όλοι πρέπει να προσέχουμε σοβαρά την υγεία των οστών και να περνουμε...

Ανδρική ομορφιά: φροντίστε τη γενειάδα σας

Η προσοχή στην εμφάνισή μας δεν είναι πλέον προνόμιο θηλυκό, ακόμη και οι άνδρες, σωστά, δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην εμφάνισή τους. Η ομορφιά, λοιπόν,...

Επιλέγοντας κούρεμα

Απλό, κοντό, κλασικό, μοντέρνο, κομψό κούρεμα, πόσο όμως ταιριάζει στο σχήμα του προσώπου σας; Μπορεί οι τάσεις της μόδας να αλλάζουν αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορούν όλοι να δοκιμάσουν όλα τα κουρέματα και να δείχνουν εντυπωσιακοί.

Διατροφή Vegan: τα οφέλη για την υγεία

Σήμερα θα μιλήσουμε για το χορτοφαγική διατροφή και αν αυτή έχει οφέλη για την υγεία μας, καθώς πολλοί αναρωτιούνται αν το να ζεις μόνο με φρούτα και λαχανικά είναι πραγματικά καλό; Η υγιεινή vegan διατροφή είναι απολύτως “δυνατή”, μόνο εάν αυτή εφαρμόζεται σωστά και εάν γίνεται με ισορροπημένο τρόπο.

ΟΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Το ΟΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που σας προσφέρει φρέσκα φρούτα, λαχανικά, και είδη παντοπωλείου τα τελευταία 20 χρόνια. Η φρεσκάδα & η...