ΦΥΤΕΨΤΕ …ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Ότι τα φρέσκα λαχανικά, και τα διάφορα αρωματικά φυτά είναι ιδανικότερα για την διατήρηση της καλής υγείας και της σιλουέτας μας, είναι ήδη γνωστό. Το ίδιο γνωστό είναι ότι πρέπει ή οφείλουμε να καταναλώνουμε 3-5 μερίδες ωμών ή μαγειρεμένων λαχανικών την ημέρα.

Αυτό όμως που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, είναι το πόσο εύκολα μπορείτε να καλλιεργήστε τα δικά σας λαχανικά ή αρωματικά φυτά στον κήπο σας, στη βεράντα σας ή ακόμα και στο περβάζι του παραθύρου σας, χωρίς συντηρητικά, χωρίς ορμόνες. Ας επωφεληθούμε, λοιπόν από την άνοιξη και ας φυτέψουμε…την υγεία.

Σπόροι για λαχανικά και αρωματικά φυτά, τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στην αγορά δεκάδες πακέτα κηπευτικών προϊόντων, τα οποία περιέχουν πλήρης οδηγίες για την σπορά και την ανάπτυξή τους. Οι συχνές λιπάνσεις τα κάνουν πλουσιότερα στη βλάστηση αλλά μειώνουν τη δραστηριότητα των φαρμακευτικών ουσιών τους. Σωστότερο είναι να επιδιώκουμε πυκνότερη βλάστηση, καταφεύγοντας κατά περιόδους σε βαθύ κλάδεμα. Όσο για το μάζεμα των φύλλων και των διαφόρων τμημάτων των αρωματικών φυτών, μη ξεχνάτε πως αυτό μπορεί να γίνει όλο τον καιρό. Τέλος σας προτείνουμε κάποια λαχανικά ή αρωματικά φυτά για τον κήπο ή το σπίτι σας.

Ραδίκι ήμερο: Μπορεί να φυτευτεί από τα μέσα Φεβρουαρίου και μέχρι το Νοέμβριο. Είναι ιδιαίτερα διουρητικά, βοηθάνε στην πέψη και ενισχύουν τη φυσική λειτουργία του στομαχιού. Για να έχουν τις βιταμίνες τους θα πρέπει να είναι μαγειρεμένα 1-2 ώρες πριν τα φάτε ή ακόμα και να πιείτε το ζουμί τους.

-Κολοκύθια: Η οικογένεια των κολυκυνθοειδών προϊόντων περιλαμβάνει και άλλα είδη εκτός από τις κολοκύθες, όπως: τα αγγούρια, τα πεπόνια, τα καρπούζια κ.α. Σπέρνονται την άνοιξη και μεταφυτεύονται στην οριστική τους θέση, αφού έχει περάσει ο κίνδυνος παγετού. Τα κολοκυθάκια συνιστώνται για την νεφρική ανεπάρκεια, τους ερεθισμούς του ουροποιητικού συστήματος, για αιμορροΐδες, δυσκοιλιότητα κ.α. Γίνονται βραστά, αλλά τηγανητά χάνουν πολλές από τις ιδιότητές τους.

-Άνηθος: Ανθίζουν από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο και πολλαπλασιάζεται και αυτός με σπόρο. Περιέχει βιταμίνη C, άφθονο κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο που είναι ιδιαίτερα πολύτιμο στα κύτταρα και ασβέστιο.

-Μαϊντανός: Σπείρετε όλο το χρόνο και η ανάπτυξή τους είναι αργή. Ο μαϊντανός συνιστάται σε κολίτιδα, φλεβίτη, πέτρες στα νεφρά κ.α.

-Σέλινο: Φυτεύεται ο σπόρος του αρχές της άνοιξης μέχρι και το Νοέμβριο.  Το σέλινο βοηθάει σε προβλήματα νεφρών και ουροποιητικού συστήματος. Όπως και το παντζάρι, έχει γενική τονωτική επίδραση, γι’ αυτό θεωρείται και αφροδισιακό.

Αυτά είναι κάποια από τα φυτά που μπορείτε να «φιλοξενήσετε» στο κήπο της υγείας. Βέβαια τα ωφέλιμα φυτά για την υγεία δεν έχουν τελειωμό, γι’ αυτό φυτέψτε τα δικά σας φυτά και επωφεληθείτε από τις θρεπτικές αξίες του.

 

Διαβάστε ακόμα

Πρόσφατα άρθρα

…για την υγεία των οστών σας

Η υγεία των οστών είναι ένα σημαντικό μέρος της γενικής υγείας, οπότε όλοι πρέπει να προσέχουμε σοβαρά την υγεία των οστών και να περνουμε...

Ανδρική ομορφιά: φροντίστε τη γενειάδα σας

Η προσοχή στην εμφάνισή μας δεν είναι πλέον προνόμιο θηλυκό, ακόμη και οι άνδρες, σωστά, δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην εμφάνισή τους. Η ομορφιά, λοιπόν,...

Επιλέγοντας κούρεμα

Απλό, κοντό, κλασικό, μοντέρνο, κομψό κούρεμα, πόσο όμως ταιριάζει στο σχήμα του προσώπου σας; Μπορεί οι τάσεις της μόδας να αλλάζουν αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορούν όλοι να δοκιμάσουν όλα τα κουρέματα και να δείχνουν εντυπωσιακοί.

Διατροφή Vegan: τα οφέλη για την υγεία

Σήμερα θα μιλήσουμε για το χορτοφαγική διατροφή και αν αυτή έχει οφέλη για την υγεία μας, καθώς πολλοί αναρωτιούνται αν το να ζεις μόνο με φρούτα και λαχανικά είναι πραγματικά καλό; Η υγιεινή vegan διατροφή είναι απολύτως “δυνατή”, μόνο εάν αυτή εφαρμόζεται σωστά και εάν γίνεται με ισορροπημένο τρόπο.

ΟΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Το ΟΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που σας προσφέρει φρέσκα φρούτα, λαχανικά, και είδη παντοπωλείου τα τελευταία 20 χρόνια. Η φρεσκάδα & η...