Σήμερα θα μιλήσουμε για το χορτοφαγική διατροφή και αν αυτή έχει οφέλη για την υγεία μας, καθώς πολλοί αναρωτιούνται αν το να ζεις μόνο με φρούτα και λαχανικά είναι πραγματικά καλό; Η υγιεινή vegan διατροφή είναι απολύτως “δυνατή”, μόνο εάν αυτή εφαρμόζεται σωστά και εάν γίνεται με ισορροπημένο τρόπο. Οι ειδικοί τονίζουν ότι εάν δεν ακολουθηθεί ένα κατάλληλο σχήμα, θα μπορούσε να φέρει έλλειψη θρεπτικών ουσιών. Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να επιλέξετε τα τρόφιμα, με βάση την καταλληλότερη πρακτική αυτού του τρόπου ζωής για την υγεία μας. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να προχωρήσουν “φυτικά” για λόγους υγείας. Ας δούμε αυτά τα οφέλη.
Καρδιαγγειακή υγεία
Η διατροφή vegan βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων εντός του φυσιολογικών ορίων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα σχετίζονται με το γεγονός ότι οι φυτικές τροφές είναι συνήθως χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά και εντελώς απαλλαγμένες από χοληστερόλη, διατροφικοί παράγοντες που ευθύνονται για την αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Αυτά τα οφέλη είναι συνεπώς κοινά για τους χορτοφάγους και τους vegans, αλλά οι vegans ακολουθούν μια σχεδόν χωρίς χοληστερόλη δίαιτα, καθώς αυτό το λίπος βρίσκεται μόνο σε ζωικές τροφές όπως κρέατα, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά.
Έλεγχος του διαβήτη
Οι πιο πρόσφατες μελέτες για τον διαβήτη δείχνουν ότι μια δίαιτα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες (που βρίσκεται μόνο σε φυτικές τροφές) και μειωμένη σε λιπαρά είναι η καλύτερη συνταγή διατροφής για τον έλεγχο αυτής της νόσου. Μια δίαιτα βασισμένη σε λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και φρέσκα και αποξηραμένα ελαιώδη φρούτα, φυσικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και απλά σάκχαρα, είναι σε θέση να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και συχνά να μειώσει ή ακόμη και να εξαλείψει την ανάγκη για αντιδιαβητικά φάρμακα . Ιδιαίτερα σημαντική επίδραση στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 2, αλλά επίσης χρήσιμο σε διαβήτη τύπου 1: αυτός ο τύπος διατροφής μπορεί στην πραγματικότητα να επιτρέψει τη μείωση των αναγκών σε ινσουλίνη. Τα θετικά αποτελέσματα μιας φυτικής διατροφής στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων είναι επίσης ευεργετικά για εκείνους που πάσχουν από διαβήτη, επειδή οι διαβητικοί συνήθως έχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης αυτών των ασθενειών.
Μείωση των τιμών της αρτηριακής πίεσης
Πολλές μελέτες, ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1920, έχουν δείξει ότι μια χορτοφαγική διατροφή σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης .Έχουμε δει πώς η μετάβαση σε μια χορτοφαγική διατροφή αποδεικνύεται ότι είναι μια θεραπεία. Η διακοπή του κρέατος σημαίνει την αποκατάσταση των «υψηλών» τιμών της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας το ακόμη και κατά 55%. Τα ευεργετικά αποτελέσματα είναι ακόμη πιο σημαντικά αν ακολουθήσετε ένα εντελώς vegan καθεστώς (μείωση έως και 75%). Ωστόσο, είναι πιθανό, ακόμη και αν ακολουθείτε ήδη μια δίαιτα βίγκαν και έχοντας μειώσει την κατανάλωση αλατιού και γενικά να ακολουθείτε έναν ενεργό τρόπο ζωής, να βρεθείτε ότι δεν έχετε φτάσει ακόμα στις βέλτιστες τιμές της αρτηριακής πίεσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις και όχι μόνο, λίγες κουταλιές σπόρου λιναρόσπορου, που θα λαμβάνονται δύο ή τρεις φορές την ημέρα, φαίνεται να προκαλούν ένα ισχυρό αποτέλεσμα κατά της υπέρτασης.
Πρόληψη καρκίνου
Οι φυτικές δίαιτες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου Ο καρκίνος του μαστού , για παράδειγμα, έχει σημαντικά μειωμένη συχνότητα σε χώρες όπου οι δίαιτες είναι συνήθως φυτικά τρόφιμα. Το ίδιο αποτέλεσμα μείωσης του κινδύνου βρίσκεται για τους καρκίνους του παχέος εντέρου, επειδή η υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών εγγυάται καλή εντερική διέλευση και αποτρέπει, για πολύ καιρό, δυνητικά επικίνδυνες ουσίες να παραμείνουν σε επαφή με τα τοιχώματα του εντέρου. Στην προέλευση της αντικαρκινικής δράσης, της φυτικής διατροφής, είναι το γεγονός ότι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Επίσης είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά που επιτρέπουν την αύξηση της πρόσληψης αντιοξειδωτικών ουσιών , όπως Β καροτένιο και λυκοπένιο, που σχετίζονται με μειωμένη ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα και του προστάτη. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες που περιορίζουν ή εξαλείφουν πλήρως τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και των ωοθηκών.