Σε ένα διαζύγιο οι περισσότεροι αισθανόμαστε άσχημα γιατί κανένας από εμάς δεν «διδάσκεται» τι πρέπει να κάνει στην συνέχεια. Αστείο, δεν είναι;
Εδώ και χρόνια, οι γιατροί μας λένε να φροντίζουμε τον εαυτό μας ώστε να νιώθουμε καλύτερα όσο γερνάμε. Οι οικονομικοί σύμβουλοι μας ενημερώνουν για το σωστό προγραμματισμό, για να έχουμε όμορφα γεράματα. Κανείς όμως δεν μας προετοιμάζει για τον ερχομό ενός διαζυγίου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους χωρίζουν οι άνθρωποι άνω των 50 ετών. Από τους πιο συνηθισμένους είναι:
- Οικονομική ανεξαρτησία: οι γυναίκες δεν εξαρτώνται πλέον από τους άνδρες.
- Η άποψη της κοινωνίας για το διαζύγιο έχει αλλάξει, δεν θεωρείται πλέον κάτι επαίσχυντο.
- Η οικειότητα στο γάμο έχει φέρει ασυμβατότητα στο κρεβάτι.
- Έλλειψη κοινών συμφερόντων: οι άνθρωποι αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου!
- Αυξημένο προσδόκιμο ζωής: Ποιος θέλει να ζήσει σε έναν δυσαρεστημένο γάμο για αρκετές δεκαετίες;
Αξίζει;
Προφανώς, οι λόγοι για αυτό το ριζικό βήμα πρέπει να είναι έγκυροι. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το διαζύγιο μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τα ώριμα άτομα. Στα 50 μπορείτε λογικά να σκεφτείτε ότι έχετε ακόμα μερικά καλά χρόνια μπροστά σας και δεν θέλετε να τα περάσετε σε έναν δυστυχισμένο γάμο. Εμείς όμως σας ρωτάμε: Αξίζει να προχωρήσετε σε ένα διαζύγιο στα 50; Σκεφτείτε ότι το διαζύγιο κοστίζει όχι μόνο στην ψυχολογία αλλά και στα οικονομικά και αν η σχέση σας δεν είναι σε τόσο κρίσιμη κατάσταση, ίσως διαβάζοντας αυτό το θέμα να σας βοηθήσουμε ή σας προβληματίσουμε για ένα ενδεχόμενο διαζύγιο. Ίσως πάνω απ΄ όλα σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε τη ζωή σας ως ζευγάρι και έτσι η σχέση σας να μπορεί να διαρκέσει για πάντα. Σε τελική ανάλυση, αν σας κάνουμε να το ξανασκεφτείτε, ίσως να αρχίσετε να γράφετε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σας μαζί με τον/ την σύζυγό σας και ίσως …να ζήσετε μια νέα ιστορία με γαλήνη και ηρεμία.
Τα νούμερα
Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τη διάλυση του γάμου δύο ανθρώπων που βρίσκονται στη μέση ηλικία, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι: τα οικονομικά προβλήματα, το σύνδρομο του “άδειου σπιτιού”, καθώς τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι και το ζευγάρι μένει μόνο του, η σεξουαλική δυσλειτουργία και οι ευθύνες για τους υπερήλικες γονείς. Παρόλα αυτά υπάρχει και ένας ακόμα σημαντικός λόγος που πιθανώς κρύβεται πίσω από τα διαζύγια και δεν είναι άλλος από την κρίση μέσης ηλικίας την οποία βιώνουν διαφορετικά οι άνδρες από τις γυναίκες. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 2006 καταγράφηκαν 1.757 διαζύγια συζύγων με διάρκεια γάμου 25 χρόνια και άνω. Την ίδια χρονιά, το ποσοστό των ανδρών που πήραν διαζύγιο σε ηλικία 50-54 ετών αυξήθηκε κατά 14% από το 2002, ενώ των γυναικών 55-59 ετών κατά 28%.
Τα υπέρ και τα κατά
Κάθε κατάσταση έχει τις θετικές και αρνητικές πτυχές της. Αυτά είναι λοιπόν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του διαζυγίου μετά τα 50:
Υπέρ
- Συναντάτε καινούριους ανθρώπους.
- Γνωρίζετε τον εαυτό σας καλύτερα.
- Έχετε την ευκαιρία να διαφοροποιήσετε την προσωπική σας ζωή.
- Μπορείτε να επικοινωνήσετε και να έχετε επαφή με οποιονδήποτε, οπουδήποτε.
Κατά
- Οι κοινοί φίλοι σας, μπορεί να… εξαφανιστούν.
- Αλλάζει η οικονομική σας κατάσταση.
- Μπορεί να είναι δύσκολο να αλλάξετε τις συνήθειές σας.
- Μερικές φορές, κινδυνεύετε να αισθανθείτε μόνος -η.
Πώς να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες
- Να θυμάστε ότι είναι λογικό και αναμενόμενο το διαζύγιο να προκαλέσει σοβαρή συναισθηματική αναστάτωση.
- Μην το περνάτε μόνος -η.
- Μην αφήσετε τον εαυτό σας να αποθαρρυνθεί αλλά και να μην υπερβάλλετε.
- Αποκτήστε καινούρια χόμπι και δραστηριότητες.
- Δείτε το διαζύγιο ως ευκαιρία να βελτιωθείτε.
- Αποδεχτείτε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τα πάντα στη ζωή.
- Διατηρήστε καλές σχέσεις με τον/την πρώην σύντροφό σας. Και πάνω απ ‘όλα, θυμηθείτε ότι ο χρόνος θεραπεύει πληγές.
Εναπόκειται σε εσάς να αποφασίσετε εάν θα χωρίσετε μετά την ηλικία των 50 ετών ή όχι. Εάν συμβεί αυτό, μην μείνετε στο παρελθόν και γίνετε το άτομο που πάντα θέλατε να είστε.