EΝΑ ΣΩΜΑ ΣΕ ΦΟΡΜΑ

Η αντίληψη ότι η σωματική άσκηση συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας δεν είναι καινούργια. Όχι!!! Μην σταματήσετε το διάβασμα. Θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω, ότι άσκηση δεν είναι μόνο, χρόνος-χρήμα, είναι μια καθημερινή συνήθεια. Μια συνήθεια η οποία μπορεί να σας χαρίσει ευεξία, σωστό κορμί και…να προσθέσει στη ζωή σας δύο χρόνια. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν διάφοροι ερευνητές. Η ευρύτατα διαδεδομένη αντίληψη ότι η καλή φυσική κατάσταση μπορεί να κατακτηθεί μόνο μέσα από ένα σκληρό, αν όχι εξοντωτικό πρόγραμμα σωματικής αγωγής, έχει ανατραπεί.

 

Γυμναστήριο

Όλοι μας κατά καιρούς γινόμαστε μανιώδεις με τη γυμναστική και την αφήνουμε να κυριαρχεί στη ζωή μας. Ενώ αυτή τη δραστηριότητα την θέλουμε, κάπου αρχίζουμε, αλλά δε μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς χωρίς να παραμελήσουμε άλλους σημαντικούς τομείς της ζωής μας. Οι παλιοί έλεγαν « μόνο του σπανού τα γένια δε γίνονται ». Κάθε φορά, λοιπόν, που κουράζεστε ή που βρίσκεστε στο δίλημμα να πάτε στο γυμναστήριο ή να τελειώσετε τη δουλειά σας, νιώστε τα θετικά συναισθήματα και την αίσθηση που σας δίνει η γυμναστική. Δέστε τον εαυτό σας να δυναμώνει και το σώμα σας να δείχνει καλύτερο…Τριάντα λεπτά άσκησης τρεις φορές την εβδομάδα είναι ό,τι πρέπει για τη σωματική υγεία. Και μάλιστα, το ιδανικότερο0 πρόγραμμα είναι μέρα παρά μέρα, για να δίνετε τα χρονικά περιθώρια στους μύες σας να ξεκουράζονται. Αν, όμως, είστε φανατικοί της σωματικής άσκησης και επιμένετε να γυμνάζεστε κάθε μέρα, τότε να διαλέγετε σωματικές δραστηριότητες, που γυμνάζουν διαφορετική ομάδα μυών κάθε φορά. Εναλλάσσοντας τα όργανα, δίνετε στους μύες σας προθεσμία 48 ωρών για να ανακουφιστούν, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες σοβαρού τραυματισμού.

Ξεκίνημα

Αν το πήρατε απόφαση και όχι να τα παρατήσετε πριν καν ξεκινήσετε, πρέπει τώρα να διαλέξετε το σωστό γυμναστήριο. Επιλέξτε κάποιο γυμναστήριο κοντά στο σπίτι σας ή στη δουλειά σας, ειδικά αν δεν έχετε αυτοκίνητο, για να μη βαρεθείτε ή κουραστείτε γρήγορα. Κάντε μια λίστα με τα πιθανά γυμναστήρια και κάντε μια μικρή έρευνα αγοράς, επισκεφθείτε τα από κοντά και διαλέξτε το καλύτερο. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε για τα οργανωμένα γυμναστήρια είναι ότι πρέπει:

 • Να έχουν προγράμματα για όλες τις ηλικίες και τις ανάγκες του καθενός
 • Βασικό είναι με το που θα αποφασίσετε να ξεκινήσετε θα πρέπει να σας ζητηθεί το ιστορικό υγείας
 • Να έχει επαγγελματίες γυμναστές και να δείτε το πρόγραμμα τυπωμένο με τα ονόματα και το ωράριο
 • Να διατηρεί τους κανόνες υγιεινής, να διαθέτει καλό εξαερισμό και κλιματισμό και επίσης να επικρατεί απόλυτη τάξη και καθαριότητα στα αποδυτήρια και τα ντους.
 • Τέλος κάποια μυστικά για να μείνετε πιστές στο πρόγραμμά σας:
 • Η διάθεσή σας, η δίαιτά σας, οι ώρες του ύπνου σας και το άγχος της δουλειάς σας σίγουρα επηρεάζουν το επίπεδο της ενέργειάς σας. Μερικές φορές θα αισθάνεστε πιο δυνατή απ’ ότι κάποιες άλλες, γι αυτό θα πρέπει να προσαρμόσετε το πρόγραμμά σας ανάλογα. Μη φοβάστε να ασκηθείτε πιο ελαφρά μια μέρα ή ακόμα και να χάσετε ένα μάθημα, αν αισθάνεστε άσχημα.
 • Ζητήστε να σας αλλάξουν πρόγραμμα, συχνά-πυκνά, για να μην βαριέστε και για να γυμνάσετε το σώμα σας σφαιρικά και ομοιόμορφα.
 • Να είστε ελαστική με τον εαυτό σας. Αν είστε πολύ αυστηρή και αισθάνεστε τύψεις κάθε φορά που τυχαίνει να χάσετε κάποιο πρόγραμμα, η γυμναστική θα σας γίνει τελικά μανία και θα τα παρατήσετε.
 • Μην περιμένετε να γίνει κάποιο θαύμα. Οι περισσότεροι περίμεναν ότι κάνοντας γυμναστική, δεν θα αναγνώριζαν τον εαυτό τους. Αφού δε βλέπουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα τα παρατάνε.

Ασκήσεις

Οι καλύτερες ασκήσεις για τη σύσφιξη των μυών στα πόδια και για να αποκτήσετε    όμορφες γάμπες είναι:

 • Γονατίζετε και στηρίζετε τα σώμα σας ακουμπώντας τις παλάμες στο έδαφος. Ανασηκώνετε το ένα πόδι τεντωμένο προς τα πίσω ενώ ταυτόχρονα σηκώνετε το κεφάλι σας ψηλά. Επαναλαμβάνετε την ίδια άσκηση και με το άλλο πόδι 10-20 φορές.
 • Σταθείτε όρθια, με ίσια την πλάτη. Ανασηκώνετε το ένα πόδι και το αντίθετο χέρι. Επαναλάβετε την ίδια άσκηση και με το άλλο πόδι, 10-20 φορές.
 • Ξαπλώστε στο πλάι με το δεξί χέρι να κρατά το κεφάλι και το δεξί πόδι ελαφρά λυγισμένο. Σηκώνετε το αριστερό πόδι αργά-αργά και το επαναφέρετε στην αρχική του θέση. Επαναλαμβάνετε την άσκηση με το άλλο πόδι 10-15 φορές.
 • Για να αποκτήσετε σφικτή και επίπεδη κοιλιά, κάντε κάθε μέρα 20-25 κοιλιακούς ή ποδήλατο.
 • Εξασκηθείτε με 2 ή 4 κιλά βαράκια 2 φορές την εβδομάδα και κάντε ασκήσεις για τους μύες του στήθους και των χεριών για σφιχτό κορμί.

Το τρέξιμο

Το τρέξιμο βοηθάει τη δίαιτα, αλλά και τη φόρμα. Περπατώντας μία ώρα, χάνετε ακριβώς τις ίδιες θερμίδες που θα χάνατε αν τρέχατε μισή. Χάνετε βάρος και κερδίζετε σε ζωντάνια και με τα βαράκια. Είναι αποτελεσματική μέθοδος και οι θερμίδες που καίγονται είναι όσες και στο περπάτημα. Η γιόγκα, με τις αργές αρμονικές κινήσεις, βοηθά στην ευελιξία και δίνει ευεξία, αλλά δεν καίγονται αρκετές θερμίδες. Το αερόμπικ και τα όργανα σαν το στέπερ και το κωπηλατικό, βοηθούν εξαιρετικά. Αθλήματα σαν το κολύμπι και το ποδήλατο μας φέρνουν κοντά στον καθαρό αέρα και στην επίτευξη του στόχου που έχετε βάλει…χάσιμο βάρους και σώμα σε φόρμα.

 

Διαβάστε ακόμα

Πρόσφατα άρθρα

Απαλλαγείτε από το χαλαρό δέρμα στα μπράτσα

Η κυτταρίτιδα και η χαλάρωση στα μπράτσα, είναι πολύ πιο διαδεδομένες από όσο φαίνεται. Αυτοί οι δύο επίμονοι εχθροί, δεν είναι εύκολο να καταπολεμηθούν...

Στυλιστικές συμβουλές

Κάθε γυναίκα, έστω και μια φορά, βρέθηκε μπροστά στην ντουλάπα της χωρίς να ξέρει τι να φορέσει. Η ντουλάπα είναι γεμάτη, δεν υπάρχει ελεύθερος...

Είστε 40+;

Φτάσατε τα 40 και έχετε πέσει σε βαριά μελαγχολία; Και όμως βρίσκεστε στην πιο δημιουργική περίοδο της ζωής σας, έχετε φτάσει ή κοντεύετε στην κορυφή της καριέρας σας και θέλετε και πρέπει να ξεχωρίζετε.

Υπολείμματα λαχανικών- φρούτων & ομορφιά

Όταν αναφερόμαστε στην προσωπική ομορφιά, τη συνδέουμε άμεσα με τη νεότητα. Δεν είναι όμως έτσι. Βέβαια δεν πρόκειται να σας πούμε πώς μπορείτε να...

Πονοκέφαλος και εναλλακτική θεραπεία

Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από πονοκεφάλους και ημικρανίες, στρέφονται σε εναλλακτικούς, φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης. Μερικές φορές το «φάρμακο» είναι τόσο απλό, όσο το λάδι...