Οι στομαχικές διαταραχές αποτελούν ένα συχνό πρόβλημα για τους περισσότερους ανθρώπους, καθώς πολλές ασθένειες και παθήσεις σχετίζονται εμφανίζονται σε αυτό το σημείο, ενώ πολλοί λόγοι μπορούν να ευθύνονται για τις στομαχικές ενοχλήσεις, από το άγχος ως κακό γεύμα ή ένα μικρόβιο. Στη συνέχεια σας παραθέτουμε τα πιο συνηθισμένα προβλήματα του στομάχου και άλλες χρήσιμες συμβουλές.
Οι πιο συνηθισμένες παθήσεις του στομαχιού
Μεταξύ των σημαντικότερων Γαστρεντερολογικών παθήσεων συγκαταλέγονται το Πεπτικό Έλκος, η Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσος και Οισοφαγίτιδα και η Δυσπεψία.
Πεπτικό Έλκος
Το πεπτικό έλκος είναι μία λύση της συνέχειας του βλεννογόνου του πεπτικού σωλήνα. Βασικό αίτιο είναι η έκθεση του βλεννογόνου στο γαστρικό οξύ και μπορεί να προσβάλλει την περιοχή του δωδεκαδάκτυλου (δωδεκαδακτυλικό έλκος) ή την περιοχή του στομάχου (γαστρικό έλκος). Προσβάλλει σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού (έως και 10%) και μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα λόγω των επιπλοκών του. Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί επαναστατικές πρόοδοι όσον αφορά στην αντιμετώπιση της νόσου αυτής. Ειδικότερα, μετά την ανακάλυψη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού και την τεκμηρίωση της σχέσης του με το πεπτικό έλκος, σήμερα διακρίνουμε 2 κύριες κατηγορίες:
- Τα έλκη που σχετίζονται με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
- Τα έλκη που σχετίζονται με τη λήψη Μη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων (Μ.Σ.Α.Φ. ή διεθνώς NSAIDs )
Τα κύρια συμπτώματα του πεπτικού έλκους ποικίλλουν, αλλά συνήθως κυριαρχεί ο επιγαστρικός πόνος ή «πόνος της πείνας» 1-3 ώρες μετά τα γεύματα και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Άλλα συμπτώματα είναι η ναυτία, ο έμετος και το αίσθημα κορεσμού μετά το φαγητό. Οι συνήθεις εξετάσεις για τη διάγνωση του έλκους είναι η ενδοσκόπηση και το βαριούχο γεύμα (ακτινογραφία στομάχου). Όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας, συνήθως προτείνονται δραστικές φαρμακευτικές ουσίες στη θεραπεία. Πολλοί γιατροί υποστηρίζουν ότι η δίαιτα δεν καθορίζει σημαντικά στη θεραπεία αλλά ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει ερεθιστικές ουσίες. Σε περίπλοκες περιπτώσεις, προτείνεται η χειρουργική αντιμετώπιση.
Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσος (ΓΟΠΝ) και Οισοφαγίτιδα
Η ΓΟΠΝ είναι μία κατάσταση όπου το όξινο γαστρικό περιεχόμενο, αντί να συνεχίσει τη φυσιολογική του ροή από το στόμαχο προς το λεπτό έντερο για την ολοκλήρωση της πέψης, επιστρέφει (παλινδρομεί) στον οισοφάγο. Συνέπεια αυτού είναι η πρόκληση συμπτωμάτων, όπως o οπισθοστερνικός καύσος (αίσθημα καούρας που ανεβαίνει από το στόμαχο προς το λαιμό), ερυγές (ρεψίματα) και αναγωγές. Κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, θα σας αναγκάσουν να επισκεφθείτε το γιατρό σας.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι σε ορισμένους ασθενείς η σοβαρότητα και η ένταση των συμπτωμάτων δεν σχετίζεται με την έκταση της βλάβης που υπάρχει. Όταν η παλινδρόμηση είναι συχνή ο οισοφάγος ερεθίζεται κι αυτό προκαλεί καούρα αλλά και φλεγμονή η οποία πια χαρακτηρίζεται ως οισοφαγίτιδα. Οι συνήθεις εξετάσεις για τη διάγνωση της ΓΟΠΝ/ οισοφαγίτιδας είναι όπως και στο έλκος η ενδοσκόπηση, το οισοφαγογράφημα και το βαριούχο γεύμα. Τόσο η ΓΟΠΝ όσο και η οισοφαγίτιδα έχει σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν, διότι επηρεάζεται ο τρόπος ζωής (διαταραχή του ύπνου, μειωμένη παραγωγικότητα και γενικότερα περιορισμένη συμμετοχή στις κοινωνικές εκδηλώσεις).
Μεταβολές στο τρόπο ζωής στην ΓΟΠΝ
- Ύπνος με υπερυψωμένο το πάνω μέρος του σώματος
- Αποφυγή λήψης τροφών ή ποτών με καφεΐνη ή αλκοόλ
- Μικρά γεύματα (6 ανά ημέρα)
- Μην τρώτε πριν την κατάκλιση
- Διακοπή καπνίσματος
- Αποφυγή λιπαρών ουσιών. Λήψη περισσότερων πρωτεϊνών
- Όχι στενά ρούχα ή σφιχτές ζώνες
- Δίαιτα (αν είναι αναγκαίο)
Η θεραπεία διαρκεί από 3 ως 6 μήνες και μπορεί να είναι συντηρητική δηλαδή, απώλεια βάρους, μικρά και συχνά γεύματα, αποφυγή καπνού και αλκοόλ, με φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργικά αν κριθεί απαραίτητο.
Δυσπεψία
Η δυσπεψία είναι μία περίπλοκη κατάσταση, η οποία αναφέρεται σε χρόνιο ή υποτροπιάζοντα πόνο ή ενόχληση που εστιάζεται στην άνω κοιλία και περιλαμβάνει πολλά συμπτώματα όπως πόνο, ερυγές, ναυτία, έμετο, αίσθημα καύσου και κοιλιακή διάταση. Ανάλογα με τα συμπτώματα και τα ενδοσκοπικά ευρήματα τη δυσπεψία τη διακρίνουμε σε:ελκωτικού τύπου, κινητικού τύπου, τύπου παλινδρόμησης και μη καθορισμένη.
Πώς μπορούμε να ελαττώσουμε τις στομαχικές ενοχλήσεις;
- Το άγχος, γνωρίζουμε καλά, πως είναι ο πιο ακατάλληλος κι όμως, τόσο συχνός επισκέπτης, στις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, αν προσπαθήσουμε να το χαλιναγωγήσουμε, αφού ευθύνεται για έντονες στομαχικές «διαμαρτυρίες», ακόμη κι όταν δεν έχουμε φάει,τότε οι ενοχλήσεις μπορούν και να υποχωρήσουν.
- Για το στομάχι μας, είναι προτιμότερα τα μικρά γεύματα, πολλές φορές την ημέρα, παρά τα μεγάλα και βαριά γεύματα 1-2 φορές τη μέρα.
- Πολλοί από εμάς έχουμε στομαχικές ενοχλήσεις μετά την κατανάλωση π.χ. τηγανιτών, φρέσκου ψωμιού, σοκολάτας, καφέ, φρουτοχυμών. Καλό θα ήταν λοιπόν να εντοπίσουμε και να αποφεύγουμε τροφές και ουσίες που μας ενοχλούν.
- Δεν είναι μόνο το τι τρώμε που επηρεάζει το στομάχι μας, αλλά και πως το τρώμε. Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη σωστή διαδικασία της πέψης είναι να τρώμε ήρεμοι και αποφορτισμένοι, να μασάμε αργά και καλά την τροφή μας.
- Ο ύπνος είναι θαυματουργός. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιβαρύνει και το στομάχι μας. Θα πρέπει όμως να φροντίσουμε να μην ξαπλώνουμε αμέσως μετά το φαγητό. Ειδικά το βραδινό μας γεύμα, θα ήταν καλό να το πάρουμε 2-3 ώρες πριν τη νυχτερινή μας κατάκλιση.
- Η γυμναστική βοηθά στην ευεξία πνεύματος, σώματος και στομάχου. Όσοι γυμνάζονται τακτικά, αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα με το στομάχι τους.