ΦΥΤΕΨΤΕ …ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Ότι τα φρέσκα λαχανικά, και τα διάφορα αρωματικά φυτά είναι ιδανικότερα για την διατήρηση της καλής υγείας και της σιλουέτας μας, είναι ήδη γνωστό. Το ίδιο γνωστό είναι ότι πρέπει ή οφείλουμε να καταναλώνουμε 3-5 μερίδες ωμών ή μαγειρεμένων λαχανικών την ημέρα.

Αυτό όμως που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, είναι το πόσο εύκολα μπορείτε να καλλιεργήστε τα δικά σας λαχανικά ή αρωματικά φυτά στον κήπο σας, στη βεράντα σας ή ακόμα και στο περβάζι του παραθύρου σας, χωρίς συντηρητικά, χωρίς ορμόνες. Ας επωφεληθούμε, λοιπόν από την άνοιξη και ας φυτέψουμε…την υγεία.

Σπόροι για λαχανικά και αρωματικά φυτά, τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στην αγορά δεκάδες πακέτα κηπευτικών προϊόντων, τα οποία περιέχουν πλήρης οδηγίες για την σπορά και την ανάπτυξή τους. Οι συχνές λιπάνσεις τα κάνουν πλουσιότερα στη βλάστηση αλλά μειώνουν τη δραστηριότητα των φαρμακευτικών ουσιών τους. Σωστότερο είναι να επιδιώκουμε πυκνότερη βλάστηση, καταφεύγοντας κατά περιόδους σε βαθύ κλάδεμα. Όσο για το μάζεμα των φύλλων και των διαφόρων τμημάτων των αρωματικών φυτών, μη ξεχνάτε πως αυτό μπορεί να γίνει όλο τον καιρό. Τέλος σας προτείνουμε κάποια λαχανικά ή αρωματικά φυτά για τον κήπο ή το σπίτι σας.

Ραδίκι ήμερο: Μπορεί να φυτευτεί από τα μέσα Φεβρουαρίου και μέχρι το Νοέμβριο. Είναι ιδιαίτερα διουρητικά, βοηθάνε στην πέψη και ενισχύουν τη φυσική λειτουργία του στομαχιού. Για να έχουν τις βιταμίνες τους θα πρέπει να είναι μαγειρεμένα 1-2 ώρες πριν τα φάτε ή ακόμα και να πιείτε το ζουμί τους.

-Κολοκύθια: Η οικογένεια των κολυκυνθοειδών προϊόντων περιλαμβάνει και άλλα είδη εκτός από τις κολοκύθες, όπως: τα αγγούρια, τα πεπόνια, τα καρπούζια κ.α. Σπέρνονται την άνοιξη και μεταφυτεύονται στην οριστική τους θέση, αφού έχει περάσει ο κίνδυνος παγετού. Τα κολοκυθάκια συνιστώνται για την νεφρική ανεπάρκεια, τους ερεθισμούς του ουροποιητικού συστήματος, για αιμορροΐδες, δυσκοιλιότητα κ.α. Γίνονται βραστά, αλλά τηγανητά χάνουν πολλές από τις ιδιότητές τους.

-Άνηθος: Ανθίζουν από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο και πολλαπλασιάζεται και αυτός με σπόρο. Περιέχει βιταμίνη C, άφθονο κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο που είναι ιδιαίτερα πολύτιμο στα κύτταρα και ασβέστιο.

-Μαϊντανός: Σπείρετε όλο το χρόνο και η ανάπτυξή τους είναι αργή. Ο μαϊντανός συνιστάται σε κολίτιδα, φλεβίτη, πέτρες στα νεφρά κ.α.

-Σέλινο: Φυτεύεται ο σπόρος του αρχές της άνοιξης μέχρι και το Νοέμβριο.  Το σέλινο βοηθάει σε προβλήματα νεφρών και ουροποιητικού συστήματος. Όπως και το παντζάρι, έχει γενική τονωτική επίδραση, γι’ αυτό θεωρείται και αφροδισιακό.

Αυτά είναι κάποια από τα φυτά που μπορείτε να «φιλοξενήσετε» στο κήπο της υγείας. Βέβαια τα ωφέλιμα φυτά για την υγεία δεν έχουν τελειωμό, γι’ αυτό φυτέψτε τα δικά σας φυτά και επωφεληθείτε από τις θρεπτικές αξίες του.

 

Διαβάστε ακόμα

Πρόσφατα άρθρα

Απαλλαγείτε από το χαλαρό δέρμα στα μπράτσα

Η κυτταρίτιδα και η χαλάρωση στα μπράτσα, είναι πολύ πιο διαδεδομένες από όσο φαίνεται. Αυτοί οι δύο επίμονοι εχθροί, δεν είναι εύκολο να καταπολεμηθούν...

Στυλιστικές συμβουλές

Κάθε γυναίκα, έστω και μια φορά, βρέθηκε μπροστά στην ντουλάπα της χωρίς να ξέρει τι να φορέσει. Η ντουλάπα είναι γεμάτη, δεν υπάρχει ελεύθερος...

Είστε 40+;

Φτάσατε τα 40 και έχετε πέσει σε βαριά μελαγχολία; Και όμως βρίσκεστε στην πιο δημιουργική περίοδο της ζωής σας, έχετε φτάσει ή κοντεύετε στην κορυφή της καριέρας σας και θέλετε και πρέπει να ξεχωρίζετε.

Υπολείμματα λαχανικών- φρούτων & ομορφιά

Όταν αναφερόμαστε στην προσωπική ομορφιά, τη συνδέουμε άμεσα με τη νεότητα. Δεν είναι όμως έτσι. Βέβαια δεν πρόκειται να σας πούμε πώς μπορείτε να...

Πονοκέφαλος και εναλλακτική θεραπεία

Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από πονοκεφάλους και ημικρανίες, στρέφονται σε εναλλακτικούς, φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης. Μερικές φορές το «φάρμακο» είναι τόσο απλό, όσο το λάδι...