Η καλή φυσική κατάσταση, συνιστάται από τα νιάτα μας μέχρι τα ‘’δεύτερα νιάτα’’. Η μείωση της φυσικής δραστηριότητας συνδέεται άμεσα με τη γήρανση. Η άσκηση ευθύνεται για την ευκινησία των αρθρώσεων, τους ευλύγιστους μυς και τα γερά οστά. Ακόμη επιταχύνει το ρυθμό λειτουργίας του εγκεφάλου και προάγει την ανάκληση, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η μνήμη μας.
Κολύμβηση, περπάτημα, ακόμη και μπέιμπι σίτινγκ στα εγγόνια, όλα κάνουν καλό εφόσον γίνονται με μέτρο. Τα πλεονεκτήματα της άσκησης είναι τόσα πολλά, ώστε κανείς δεν θα μπορούσε να τα αμφισβητήσει. Το κακό είναι ό,τι πάνω στο καλύτερο, την παρατάμε στη μέση, προβάλλοντας χίλιες δικαιολογίες ακόμα και στον εαυτό μας. Ξέρουμε, όμως καλά ότι καμιά από όλες αυτές τις δικαιολογίες δεν στέκει.
- Πρόγραμμα: Ο πιο συχνός λόγος για τον οποίο οι γυναίκες εγκαταλείπουν την γυμναστική, είναι η έλλειψη χρόνου. Αυτό όμως δεν ευσταθεί. Αντί να υπολογίζετε πως θα γυμναστείτε όποτε έχετε χρόνο, προγραμματίστε τις ώρες της γυμναστικής, βάζοντάς την στο πρόγραμμα.
- Πρώτη κίνηση: Αν έχετε κέφι το πρωί που ξεκινάτε την ημέρα σας, αλλά στο δρόμο αλλάξετε γνώμη ή ασχολείστε με άλλα πράγματα, γυμναστείτε νωρίς το πρωί ή την ώρα του μεσημεριανού φαγητού. Μισή ώρα τρέξιμο θα εξαφανίσει την πείνα σας.
- Τις ημέρες που δεν μπορείτε να γυμναστείτε καθόλου, προσπαθήστε να έχετε μία πραγματικά βάσιμη δικαιολογία για την παράκαμψη του προγράμματός σας. Και θυμηθείτε ότι οι έρευνες έδειξαν ότι εκείνες που τα παρατούν είναι ….. απλά τεμπέλες.
- Καταρχήν, μη νιώθετε άσχημα για την «τεμπελιά» σας. Συχνά ακόμα και οι πιο φανατικές με τη γυμναστική, δύσκολα μπορούν να γυμνάζονται όσο πραγματικά θέλουν. Άρα και για εκείνες που τώρα ξεκινάνε, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα: Απόφαση χρειάζεται.
Βάδισμα: ότι πιο απλό
Πόσες φορές κάλυψες μία απόσταση 500 μέτρων με τα πόδια, πόσες φορές πήγες για ψώνια χωρίς το αυτοκίνητο, πόσες φορές δεν προτίμησες το ασανσέρ για να ανέβεις στο δεύτερο όροφο; Αν η απάντησή σου είναι «καμία» φορά τότε θυμήσου ότι θα έρθει η ώρα, σίγουρα να επιλέξεις ανάμεσα στην αρρώστια και στη μακροζωία. Δυστυχώς, μαζί σου είναι η συντριπτική πλειοψηφία που προτιμά την πολυτέλεια απ’ την υγεία, την άνεση της τεχνολογίας απ’ τα σκαλοπάτια.
Όσο για την ερώτηση, σε τι ωφελεί το βάδισμα η απάντηση είναι: Πρώτον, γυμνάζεται η καρδιά, που σημαίνει ότι αυξάνει η συσταλτική δύναμή της και μπορεί με κάθε παλμό να διοχετεύει περισσότερο αίμα. Σκεφθείτε ότι σ’ένα γυμνασμένο άτομο η καρδιά έχει 65 χτύπους το λεπτό και σ’ ένα αγύμναστο άτομο η καρδιά έχει 75. Αυτό σημαίνει ότι την ημέρα ο αθλούμενος γλιτώνει 15.000 χτύπους και τον χρόνο 6.000.000. Αυτή η οικονομία παλμών αντιστοιχεί σε 48 ημέρες ανάπαυσης το χρόνο.
Που και πότε: Κάθε μορφή άσκησης, θα πρέπει να είναι παράλληλα ευχάριστη δραστηριότητα. Επομένως θα πρέπει ο καθένας να επιλέγει ένα ευχάριστο περιβάλλον. Βέβαια, ειδικά για την Αθήνα, οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές για βάδισμα, αλλά υπάρχουν χώροι, όταν υπάρχει θέληση. Γιατί είναι καλύτερο ακόμα και το να γυμναστούμε κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες, από το να μην γυμναζόμαστε καθόλου.
Υποκινητικότητα και συνέπειες
Αν και άγνωστες στους περισσότερους ανθρώπους, οι συνέπειες της υποκινητικότητας είναι τρομερές. Με την έλλειψη κινήσεως αυξάνονται.
- Η νευρομυϊκή εξέγερση
- Το απόλυτο και το σχετικό βάρος
- Η συχνότητα των καρδιακών χτύπων
- Ο χρόνος ξεκούρασης
Η διατροφή: Η σωστή διατροφή είναι σημαντική όσο ποτέ άλλοτε, στη ‘’τρίτη ηλικία’’ για τη μείωση της πιθανότητας καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Η μεσογειακή διατροφή είναι ότι πρέπει, καθώς και η μείωση των κορεσμένων λιπών στη διατροφή μας. Τρώτε περισσότερα ζωικά λίπη με ακόρεστα φυτικά λίπη όπως ελαιόλαδο σογιέλαιο κ.ά. και όχι πάνω από 7 γρ. βούτυρο. Το άπαχο κρέας αντί για το λιπαρό, το ψήσιμο αντί του τηγανίσματος, το λευκό κρέας αντί του κόκκινου, τα φρούτα, τα λαχανικά, το ψωμί ολικής αλέσεως και τα δημητριακά, δημιουργούν πραγματικά τα ‘’δεύτερα νιάτα’’.