Ημικρανία

Είναι ένα μυστηριώδες φαινόμενο κατά το οποίο ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από πολλές  σωματικές και ψυχικές διαταραχές.

 

Η ημικρανία είναι γνωστή από τους αρχαίους χρόνους ( η λέξη ημικρανία σημαίνει το μισό κρανίο), η αρρώστια αυτή δεν είναι κατανοητή από την ιατρική επιστήμη. Εντούτοις, πολλά γεγονότα γι’ αυτήν είναι γνωστά. Η ημικρανία προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άνδρες και είναι κληρονομική αρρώστια. Περίπου 65 στα 100 άτομα απ’ αυτά που υποφέρουν, είχαν τουλάχιστον ένα άτομο στην οικογένεια τους, παππού ή προπάππο που έπασχε από πονοκεφάλους.

Πώς αρχίζει η ημικρανία.

Η ημικρανία αρχίζει με προειδοποιητικά συμπτώματα. Ένας πού υποφέρει ίσως να παρατηρήσει διαταραχές στην όραση: διάφορα στίγματα, μπροστά στα μάτια του βλέπει να σχηματίζεται μια τρύπα όταν διαβάζει μέσα στην οποία τα γράμ­ματα αρχίζουν να βυθίζονται. Τα φώτα φαίνονται πολύ φωτεινά ή βλέπει αστραπές στο δωμάτιο. Σαν σύμπτωμα ίσως να χαρακτηριστεί ακόμη το συναίσθημα που νιώθει πως κάτι ωραίο ή φοβερό πρόκειται να συμβεί.

Μετά τα αρχικά συμπτώματα, ο πόνος στην περίπτωση της ημικρανίας, που οφείλεται στις διασταλμένες αρτηρίες αρχίζει να εγκαθίσταται στο ένα μέρος της κεφαλής ή πιο σπάνια, και στα δύο μέρη. Η οδυνηρή περιοχή αρχίζει να πάλλεται, στέλλοντας κύματα ναυτίας και προξενώντας κάποτε και συνεχή εμετό. Το να καθίσει κάποιος αυτή τη στιγμή, βοηθά ίσως, δεν ανακουφίζει όμως από τους παλμούς. Αν και ή τοπική ημικρανία κρατά 4 έως 6 ώρες, όσοι υποφέρουν ίσως δοκιμά­σουν την εμπειρία μιας κρίσης μικρότερης διάρκειας ή αντίθετα μιας με πολύ μεγαλύτερη διάρκεια από το κανονικό.

Οι ημικρανίες είναι δύο τύπων.

Η Κοινή Ημικρανία έχει μόνο αόριστα, προειδοποιητικά συμπτώματα. Οι πόνοι αρχίζουν απότομα και συνεχίζονται για ώρες, κάποτε για μέρες, μαζί με ναυτία, με ρίγη και ψηλό πυρετό, μύτη και μάτια που τρέχουν, και πιθανόν με διαλείμματα της μνήμης η διεστραμμένη αντίληψη. Η Κλασσική Ημικρανία συναντάται σε ένα 10% των περιπτώσεων, αρχίζει με ένα περίτεχνο σύμπτωμα, συνήθως οπτικό μια σειρά από πυροτεχνήματα. Οι πόνοι αρ­χίζουν στο ένα μέρος της κεφαλής και ίσως μετατοπίζονται από το ένα μέρος στο άλλο, ή να εξαπλωθούν σ’ ολόκληρη τη κεφαλή. Η Κλασσική Ημικρανία διαρκεί συνήθως 4-6 ώρες και συνοδεύεται από ναυτία.

Τα ναι & όχι

Ναι: Οι ημικρανίες μπορούν να προκληθούν από πολλά γεγονότα και καταστάσεις. Μερικές δημιουργούνται από ένταση και ανυπομονοσία. Μερικές κρίσεις μπορούν να προκληθούν από αλλαγές του καιρού, από τους ξαφνικούς θορύβους, την κούραση ή την πείνα.

Όχι: Μην αδιαφορείτε. Κρατήστε ένα λεπτομερές ημερολόγιο με όλα τα πιθανά συμπτώματα τα οποία έχετε παρατηρήσει 3 ή 4 ώρες πριν από κάθε κρίση. Ίσως ν’ ανακαλύψετε πως ορισμένα επαναλαμβάνονται και αποφεύγοντας αυτές τις καταστάσεις ίσως ν’ αποτρέψετε τον πονοκέφαλο.

Ναι: Πολλοί από εμάς γνωρίζουν τα συμπτώματα της ημικρανίας: έντονος και συνεχής πόνος, ναυτία, τρομερή ευαισθησία στο φως και στο θόρυβο κ.α. Οι ημικρανίες αποκαλούνται επίσης αγγειακοί πονοκέφαλοι, επειδή τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και ερεθίζονται.

Όχι: Η διάρκεια κάθε κρίσεως όπως και η διάρκεια τους δεν είναι σταθερή. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς που πάσχουν παρουσιάζουν διαδοχικές κρίσεις. Οι κρίσεις αυτές εμφανίζονται για κάποιο διάστημα, κάθε λίγες μέρες ή εβδομάδες. Μετά έρχεται μια περίοδο ηρεμίας που μπορεί να διαρκέσει και επί χρόνια.

Διαβάστε ακόμα

Πρόσφατα άρθρα

Απαλλαγείτε από το χαλαρό δέρμα στα μπράτσα

Η κυτταρίτιδα και η χαλάρωση στα μπράτσα, είναι πολύ πιο διαδεδομένες από όσο φαίνεται. Αυτοί οι δύο επίμονοι εχθροί, δεν είναι εύκολο να καταπολεμηθούν...

Στυλιστικές συμβουλές

Κάθε γυναίκα, έστω και μια φορά, βρέθηκε μπροστά στην ντουλάπα της χωρίς να ξέρει τι να φορέσει. Η ντουλάπα είναι γεμάτη, δεν υπάρχει ελεύθερος...

Είστε 40+;

Φτάσατε τα 40 και έχετε πέσει σε βαριά μελαγχολία; Και όμως βρίσκεστε στην πιο δημιουργική περίοδο της ζωής σας, έχετε φτάσει ή κοντεύετε στην κορυφή της καριέρας σας και θέλετε και πρέπει να ξεχωρίζετε.

Υπολείμματα λαχανικών- φρούτων & ομορφιά

Όταν αναφερόμαστε στην προσωπική ομορφιά, τη συνδέουμε άμεσα με τη νεότητα. Δεν είναι όμως έτσι. Βέβαια δεν πρόκειται να σας πούμε πώς μπορείτε να...

Πονοκέφαλος και εναλλακτική θεραπεία

Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από πονοκεφάλους και ημικρανίες, στρέφονται σε εναλλακτικούς, φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης. Μερικές φορές το «φάρμακο» είναι τόσο απλό, όσο το λάδι...