Κατάθλιψη. Σύγχρονη μάστιγα γένους θηλυκού

Επιστρέφοντας στο σπίτι από μία δύσκολη μέρα στη δουλειά ή αντιμετωπίζοντας ένα πρόβλημα στην οικογένεια, μπορεί να  πούμε στους δικούς μας ανθρώπους ότι νιώθουμε κατάθλιψη.

Συχνά, όμως, κάνουμε λάθος συγχέοντας τη θλίψη, ένα απόλυτα φυσιολογικό συναίσθημα που προκαλείται από ένα ανεπιθύμητο γεγονός ή μια κακή εμπειρία, με την κατάθλιψη μια σοβαρή ψυχολογική κατάσταση, η οποία επηρεάζει τον τρόπο που σκεπτόμαστε και αισθανόμαστε.

Η κατάθλιψη διαφέρει από τις συνηθισμένες διακυμάνσεις της διάθεσης και τις συναισθηματικές αντιδράσεις μας στις προκλήσεις που συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή. Ειδικά όταν έχει διάρκεια, με μέτρια ή σοβαρή ένταση, η κατάθλιψη μπορεί να  εξελιχθεί σε σοβαρή κατάσταση υγείας. Ωστόσο είναι μια ασθένεια που θεραπεύεται.

Το προφίλ της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη αποτελεί ασθένεια της σύγχρονης εποχής καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας-ΠΟΥ, περισσότεροι από 264 εκατομμύρια άνθρωποι όλων των ηλικιών, σε ολόκληρο τον κόσμο, υποφέρουν από κάποιας μορφής κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη είναι γένους θηλυκού, αφού οι γυναίκες φαίνεται να πλήττονται περισσότερο ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αυτοκτονία. Οι διαταραχές της κατάθλιψης συνδέονται με τις πλέον συχνά εμφανιζόμενες διαταραχές στην ψυχιατρική με ποσοστό εμφάνισης 8% στη ζωή ενός ατόμου.

Θεραπεία: Υπάρχει αλλά δεν την λαμβάνουν…

Η κατάθλιψη θεραπεύεται με γνωστές αποτελεσματικές θεραπείες για ψυχικές διαταραχές, όμως ποσοστό από 76% έως  85% των χωρών χαμηλού εισοδήματος δεν λαμβάνουν την απαραίτητη θεραπεία, λόγω έλλειψης πόρων ή παροχών στην υγειονομική περίθαλψη αλλά  και λόγω του κοινωνικού στίγματος. Την ίδια ώρα σε χώρες όλων των επιπέδων εισοδήματος, τα άτομα που έχουν κατάθλιψη συχνά δεν διαγιγνώσκονται σωστά και άλλα που δεν έχουν τη διαταραχή βρίσκονται πολύ συχνά με λανθασμένη διάγνωση και συνταγογραφημένα αντικαταθλιπτικά.

Αν νομίζετε ότι πάσχετε από κατάθλιψη καλό είναι να γνωρίζετε ότι:

– Η  κατάθλιψη χαρακτηρίζεται από επίμονη θλίψη και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που συνήθως απολαμβάνετε και συνοδεύεται από αδυναμία διεξαγωγής καθημερινών δραστηριοτήτων, για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

– Μπορεί να συμβεί στον καθέναν.

– Μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε για τα συναισθήματά σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα με τον τρόπο αυτό.

– Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Η κατάθλιψη θεραπεύεται.

Διαβάστε ακόμα

Πρόσφατα άρθρα

Απαλλαγείτε από το χαλαρό δέρμα στα μπράτσα

Η κυτταρίτιδα και η χαλάρωση στα μπράτσα, είναι πολύ πιο διαδεδομένες από όσο φαίνεται. Αυτοί οι δύο επίμονοι εχθροί, δεν είναι εύκολο να καταπολεμηθούν...

Στυλιστικές συμβουλές

Κάθε γυναίκα, έστω και μια φορά, βρέθηκε μπροστά στην ντουλάπα της χωρίς να ξέρει τι να φορέσει. Η ντουλάπα είναι γεμάτη, δεν υπάρχει ελεύθερος...

Είστε 40+;

Φτάσατε τα 40 και έχετε πέσει σε βαριά μελαγχολία; Και όμως βρίσκεστε στην πιο δημιουργική περίοδο της ζωής σας, έχετε φτάσει ή κοντεύετε στην κορυφή της καριέρας σας και θέλετε και πρέπει να ξεχωρίζετε.

Υπολείμματα λαχανικών- φρούτων & ομορφιά

Όταν αναφερόμαστε στην προσωπική ομορφιά, τη συνδέουμε άμεσα με τη νεότητα. Δεν είναι όμως έτσι. Βέβαια δεν πρόκειται να σας πούμε πώς μπορείτε να...

Πονοκέφαλος και εναλλακτική θεραπεία

Πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από πονοκεφάλους και ημικρανίες, στρέφονται σε εναλλακτικούς, φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης. Μερικές φορές το «φάρμακο» είναι τόσο απλό, όσο το λάδι...