Μήπως ανήκετε στην κατηγορία των γυναικών που κάθε φορά που πάνε στην παραλία, δεν βγάζουν το παρεό ή ψάχνουν για τη μεγαλύτερη πετσέτα για να τυλίξουν μηρούς και γοφούς, με το πρόσχημα ότι ο ήλιος είναι… επικίνδυνος;
Ηρεμήστε. Και βέβαια ο ήλιος είναι επικίνδυνος αλλά αν μιλήσετε με ειλικρίνεια στον εαυτό σας, θα δείτε ότι δεν είναι αυτό που σας φοβίζει. Σας φοβίζει το δέρμα σας που φαίνεται σαν φλούδα πορτοκαλιού… Ας μιλήσουμε σοβαρά φίλες μου. Το ενενήντα εννιά τοις εκατό των γυναικών παρουσιάζουν έστω κάποια μορφή κυτταρίτιδας, ειδικά μετά τα εικοσιπέντε και όλες γνωρίζουμε, ότι το αδυνάτισμα δεν είναι μια εύκολη κατάκτηση, που επιτυγχάνεται με την επίδραση… μαγικών δυνάμεων, οι οποίες αποκλείουν όλες τις φυσιολογικές διαδικασίες που έχουν σαν συνισταμένη την ενεργοποίηση των καύσεων στους ιστούς.
Κυτταρίτιδα, ας τη γνωρίσουμε
Είναι ένα ιδιόμορφο πρόβλημα των γυναικών, που εντοπίζεται στο επίπεδο του λιπώδους ιστού. Ο ιστός αυτός αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του σωματικού βάρους και αποτελείται από τα λεγόμενα λιποκύτταρα.
-Μια αιτία της εμφάνισης της κυτταρίτιδας είναι γενετική, αλλά το πρόβλημα οφείλεται κυρίως στο γήρας και τη μη υγιεινή διατροφή
-Χαρακτηριστικά: Όταν το δέρμα των γυναικών χάνει την ελαστικότητά του και σ’ αυτό συμβάλλει η πτώση του επιπέδου των οιστρογόνων στον οργανισμό καθώς και η καταστροφή του δέρματος από την πολύχρονη έκθεση στον ήλιο, όπως λένε οι ειδικοί. Το δέρμα αρχίζει να «σακουλιάζει», να χαλαρώνει και να χάνει την ελαστικότητά του. Ταυτόχρονα το δίκτυο των ινών που στηρίζει το δέρμα και το συνδέει με τους μυς αρχίζει να τεντώνεται. Όλα αυτά και σε συνδυασμό με κάποια άλλα στοιχεία δημιουργούν τη κυτταρίτιδα, μια περίεργη λέξη που δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά συσσωρευμένο λίπος και δέρμα που κάνει λακουβίτσες και έχει χάσει την ελαστικότητά του.
Που εμφανίζεται:
Σχεδόν όλες μας έχουμε κάποιο σημείο στο σώμα μας όπου το δέρμα μοιάζει με φλούδα πορτοκαλιού. Οι ειδικοί παραδέχονται ότι περιοχές όπου συγκεντρώνουν λίπος είναι το στομάχι, οι γοφοί, οι μηροί όπως και οι γλουτοί, ιδιαίτερα αν κάνουμε καθιστική ζωή. Πιστεύεται ότι το λίπος σε αυτά τα σημεία γίνεται σκληρό και πτυχωτό εξ’ αιτίας διαφόρων λόγων, με κύρια αιτία την κακή κυκλοφορία.
Τρόποι αντιμετώπισης. Οι κανόνες είναι οι εξής:
-Ασκηθείτε: Ο καλύτερος τρόπος να κινήσετε την κυτταρίτιδα και το συσσωρευμένο λίπος, όπου και αν βρίσκεται, είναι η αεροβική γυμναστική που καίει και θερμίδες σ’ ολόκληρο το σώμα. Επίσης το τρέξιμο, το περπάτημα, το κολύμπι, ο χορός κ.α. ενισχύουν το μεταβολισμό σας, σας βοηθούν να κάψετε περισσότερο λίπος.
-Όχι λίπη: Εκτός από την άσκηση, μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά θα βοηθήσει να κρατήσετε την κυτταρίτιδα σε πολύ χαμηλά επίπεδα και τη σιλουέτα σας. Περιορίστε λοιπόν την ημερήσια κατανάλωση λίπους στο 25% των θερμίδων που λαμβάνετε ημερησίως. Αυτό μπορείτε να το ελέγξετε διαβάζοντας τις ετικέτες των προϊόντων που καταναλώνετε.
-Κάντε μασάζ: Συνδυασμένο με την άσκηση και τη σωστή διατροφή, το μασάζ δυο φορές την εβδομάδα, βοηθά να μειωθούν και τα πιο επίμονα αποθέματα τοπικού πάχους.
-Ήλιος: Μην καταστρέφετε την ελαστικότητα του δέρματός σας με την ηλιοθεραπεία. Μεταξύ 10πμ και 2μμ οι ακτίνες του ήλιου είναι πολύ βλαβερές για το δέρμα, οπότε θα ήταν καλύτερα να καλύπτετε τους γοφούς και τα άλλα ευπαθή μέρη του σώματός σας. Και μην ξεχνάτε, όποτε είστε εκτεθειμένες στον ήλιο να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.
-Ιατρική μέθοδος: αν παρόλα όσα κάνετε δεν καταφέρνετε να καταπολεμήσετε την κυτταρίτιδα ή την παχυσαρκία υπάρχει μια χειρουργική διαδικασία που μπορεί να περιορίσει την κυτταρίτιδα και διαιτολόγοι για την παχυσαρκία.