Έχετε νιώσει ποτέ ένα βουβό και σουβλερό πόνο πίσω στο κεφάλι ή την αίσθηση ότι κάποιος δένει σφιχτά μια ζώνη γύρω από το μέτωπό και τους κροτάφους; Τότε έχετε νιώσει, ότι το 99% του πληθυσμού της γης.
Ο πονοκέφαλος είναι η πιο γνωστή μας αρρώστια. Υπάρχει κόσμος που ποτέ δεν κρυολόγησε, αλλά πρόσωπο που να μην δοκίμασε ποτέ την εμπειρία του πονοκεφάλου είναι πρακτικά ανήκουστο.
Ωστόσο, φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από πονοκεφάλους αρχίζουν να θέτουν το πρόβλημα υπό έλεγχο. Είτε με κάποιο παυσίπονο, είτε με την λύση να μείνουν όλη μέρα στο κρεβάτι μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Αν ρωτήσουμε αυτά τα άτομα, δε γνωρίζουν γιατί έχουν πονοκεφάλους, πολλές φορές ο λόγος μπορεί να είναι απλός και αναπόφευκτος. Εντούτοις οι περισσότεροι από εμάς ή τους παραβλέπουμε ή δε ασχολούμαστε με τη θεραπεία του.
Η λέξη πονοκέφαλος περιγράφει τον πόνο στο επάνω μέρος της κεφαλής, το κρανίο. Το κάθε τι που βρίσκεται εδώ δεν είναι ικανό να καταγράψει τον πόνο. Οι ιστοί του μυαλού είναι χωρίς αίσθηση, το ίδιο και το κρανίο και τα μαλλιά. Οτιδήποτε άλλο, τα αγγεία του αίματος, το δέρμα, οι μύες και μερικές μεμβράνες που καλύπτουν το μυαλό, μπορεί να προσβληθούν από τον πόνο. Ο πόνος αυτός μπορεί να προέλθει από την υπερένταση ή την ένταση στους μυς της κεφαλής από διόγκωση στο καθεαυτό μυαλό το οποίο πιέζει τα αγγεία του αίματος ή από φλόγωση των μεμβρανών που καλύπτουν το μυαλό. Οι τελευταίες δυο περιπτώσεις είναι επικίνδυνες αλλά σπάνιες. Συνήθως οι πονοκέφαλοι προέρχονται από την ένταση ή από τη διόγκωση των αγγείων του αίματος ή των αρτηριών. Αυτοί δε οι δυο βασικοί λόγοι του πονοκεφάλου μπορούν να προέρχονται από πολλές και διάφορες καταστάσεις.
Είδη πονοκεφάλου: Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο παθολογικό αίτιο, όπως μόλυνση στο συρίγγιο, ανεύρυσμα ή όγκος στον εγκέφαλο, οι ειδικοί ταξινομούν τις κεφαλιές σε τρεις τύπους: Κεφαλαλγίες έντασης, ημικρανίες ή πολλαπλές κεφαλαλγίες.
Οι κεφαλαλγίες έντασης, πηγάζουν συνήθως από το στρες. Οι πολλαπλές κεφαλαλγίες όπως φαίνεται κι από την ονομασία τους έρχονται κατά ομάδες! Εμφανίζονται αρκετές φορές μέσα σε μια μέρα και κρατούν ολόκληρες εβδομάδες ή ακόμα και μήνες, προσβάλλοντας συνήθως τη μια πλευρά του κεφαλιού. Και έτσι όπως αρχίζουν, ξαφνικά σταματούν. Μερικές φορές φεύγουν για μήνες, μερικές φορές και για πάντα. Η ξαφνική εκδήλωση τους μπορεί να συνδέεται με τα επίπεδα σεροτονίνης που περιέχει το σώμα, αλλά μπορεί και να προκαλείται από μια ξαφνική μεταβολή στους καθημερινούς ρυθμούς ενός ατόμου.
Όταν τα συμπτώματα προειδοποιούν
Οι πόνοι στο κεφάλι που έχουμε συζητήσει, παρ’ όλο που είναι ενοχλητικοί, είναι κυρίως αβλαβείς. Πιο κάτω αναφέρονται μερικοί πιο επικίνδυνοι. Αν εσείς ή κάποιος γνωστός σας αντιμετωπίζει κάποιον απ’ αυτούς, μην αμελήσετε να συμβουλευτείτε το γιατρό!
- Κάθε πονοκέφαλος που προήλθε από ένα ελαφρό ίλιγγο και κατάληξε σε ένα πολύ δυνατό ίλιγγο.
- Κάθε πονοκέφαλος που συνοδεύεται από παράξενα ή ασυνήθιστα συμπτώματα, δεν έχει σημασία πόσο ασήμαντα είναι ιδιαίτερα αν τα συμπτώματα αυτά παρουσιάζουν ιδιορρυθμίες στις αισθήσεις ή την αντίληψη.
- Κάθε ξαφνικός πονοκέφαλος πού εμφανίζεται απότομα, χωρίς καμία φανερή αίτια ή λόγο.
- Κάθε πονοκέφαλος που εξελίσσεται σε χρόνια κατάσταση, ιδιαίτερα μάλιστα αν ο ασθενής δεν είχε άλλοτε τάση για πονοκέφαλους.
- Κάθε πονοκέφαλος που επιμένει καθημερινά και που μειώνει τη δραστηριότητα.
- Κάθε πονοκέφαλος που συνοδεύεται από πόνο στα μάτια, τη μύτη, τ’ αυτιά ή σε άλλο ειδικό σημείο του προσώπου.
- Κάθε πονοκέφαλος πού παρουσιάζεται στο ίδιο μέρος της κεφαλής κάθε φορά.
- Κάθε παιδικός πονοκέφαλος πού επανέρχεται συχνά.
Οποιοσδήποτε πονοκέφαλος απ’ αυτούς που αναφέραμε πιο πάνω, ίσως να είναι αβλαβής, υπάρχει όμως και η πιθανότητα να μην είναι. Γι’ αυτό δεν πρέπει να τον αντιμετωπίζει κανείς αψήφιστα.
Αλλάξτε το διαιτολόγιο σας
Οι ειδικοί συμβουλεύουν να αποφεύγετε τις τροφές που μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες: οινοπνευματώδη (ιδιαίτερα κόκκινο κρασί), τυρί και καφεΐνη (ακόμα και από τη σοκολάτα). Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η μείωση λήψης λιπαρών ουσιών μειώνει τόσο τη συχνότητα, όσο και την ένταση των πονοκεφάλων σε όσους υποφέρουν. Ένας άλλος παράγοντας που συχνά προκαλεί χρόνιους πονοκεφάλους είναι οι αλλεργίες σε διάφορες τροφές. Δυστυχώς, το να καταλάβετε εάν είστε, αλλεργική σε μια συγκεκριμένη τροφή στα γαλακτοκομικά προϊόντα ίσως ή στη γλουτένη που βρίσκεται στα περισσότερα δημητριακά, όπως στο σιτάρι, στο κριθάρι και στη σίκαλη είναι πολύ πιο πολύπλοκο από το να συνειδητοποιήσετε αν ο πονοκέφαλος άρχισε αφ’ ότου φάγατε εκείνο το υπέροχο ελβετικό τυρί πάνω στη φρυγανιά σικάλεως. Συχνά οι ουσίες που προκαλούν τις αλλεργίες δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, εάν δεν παραμείνουν στο αίμα για μια έως τέσσερις ημέρες. Αν υποψιάζεστε ότι μια διατροφική αλλεργία βρίσκεται στη ρίζα των προβλημάτων σας, οι ειδικοί συμβουλεύουν να ζητήσετε από το γιατρό σας να σας παραπέμψει στο μικροβιολόγο για μία αιματολογική εξέταση για ανίχνευση διατροφικής αλλεργίας.