Χορτοφαγία. Κάτι που πρώτα ήταν «ιδιοτροπία» μερικών «ιδιόρρυθμων» ατόμων, τώρα εκτιμάται ιδιαίτερα και κερδίζει καθημερινά καινούριους οπαδούς. Η καλή υγεία, εντούτοις δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο ο κόσμος διαλέγει την φυτοφαγία.
Πολλοί κρεατοφάγοι βλέπουν την προοπτική μιας δίαιτας χωρίς κρέας αφόρητη. Φυτοφαγία όμως δε σημαίνει να απαρνηθείς με όρκο τη συνήθεια των ζωικών πρωτεϊνών. Οι περισσότεροι φυτοφάγοι ακολούθησαν τη δίαιτα σταδιακά, ξεχνώντας πρώτα τη γεύση του κρέατος για μια περίοδο μηνών ή χρόνων καθώς έχουν ανακαλύψει την απεριόριστη ποικιλία και τους συνδυασμούς, που μπορούν να γίνουν με τις φυτικές τροφές και ανακάλυψαν συστατικά που ποτέ πριν δεν άκουσαν γι’ αυτά. Οι απόλυτα φυτοφάγοι απέχουν από κάθε είδους κρέας ή ζωικά προϊόντα απορρίπτοντας και αυτό ακόμη το βούτυρο, τις σούπες (από κρέας)κ.α. Τρώνε μόνο φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς, που καλλιεργούνται πάνω από το έδαφος στο φως του ήλιου.
Το μόνο πρόβλημα της απόλυτης φυτοφαγίας είναι η δυσκολία ως προς τη λήψη βιταμίνης Β12 που ένα ποσοστό 1.5-3 μικρογραμμάρια είναι απαραίτητο καθημερινά για τη δημιουργία υγιών ερυθρών ατμοσφαιρών. Μια ανεπάρκεια της βιταμίνης αυτής οδηγεί στην ολέθρια αναιμία όπου το αίμα χάνει αρκετή από την ικανότητα που έχει να μεταφέρει οξυγόνο εξάλλου μια ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 δημιουργεί αμετάτρεπτη βλάβη στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.
Συνήθως μόνο οι απόλυτα φυτοφάγοι πρέπει να ανησυχούν για την έλλειψη της βιταμίνης Β12 από το γάλα, το τυρί ή τα αβγά, εκτός εάν έχουν πρόβλημα μεταβολισμού. Παρόλο που έχουν εξεταστεί εκατοντάδες φυτά δεν έχει βρεθεί κανένα που να μας παρέχει τη βιταμίνη Β12. Γι’ αυτό όσοι εφαρμόζουν τη δίαιτα αυτή είναι καλό να παίρνουν συμπληρωματικές βιταμίνες Β12