Ένας πόνος στη πλάτη, στις αρθρώσεις και αμέσως η τσάντα ανοίγει τα παυσίπονα “κατεβαίνουν” με τις χούφτες και η φαντασία αρχίζει να καλπάζει. Ας δούμε τι μπορεί να κρύβει ένας πόνος, που μπορεί να οφείλεται, πως πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε; Βέβαια αυτό το θέμα δεν αποτελεί υποκατάστατο των ιατρικών συμβουλών και αν ανησυχείτε πρέπει πάντα να επισκέπτεστε το γιατρό σας.
Ας αναλογιστούμε ότι το σώμα μας, μη διαθέτοντας κάποιον άλλο τρόπο επικοινωνίας με εμάς, μας παραπονιέται ή ακόμα και μας προειδοποιεί «μέσω» των πόνων για ενδεχόμενα και μερικές φορές δυσάρεστα αποτελέσματα. Πόσα από εμάς γνωρίζουν ότι ένας πόνος στη πλάτη, μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα που υπάρχει στο στομάχι; Και αυτό χάρη στο νευρικό σύστημα που διαχέει τα συμπτώματα πόνου σε μια άλλη πλευρά ή σημείο του σώματος, εντελώς ανυποψιάστο. Έτσι είναι εύκολο να παγιδευτούμε και να παίρνουμε φάρμακα τα οποία δεν μπορούν να μας προσφέρουν τίποτα. Εμείς σε αυτό το θέμα θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τους πιο συνήθεις πόνους που μπορεί να εμφανίσετε και να σας υποδείξουμε την περιοχή του σώματος που είναι ΄΄υπεράνω πάσης υποψίας΄΄.

Πόνος στη πλάτη: Πολλές φορές ένας πόνος ανάμεσα στις ωμοπλάτες, αυτή την περιοχή που οι ειδικοί ονομάζουν με συραχιαία, μας ταλαιπωρεί. Η πρώτη αντίδραση, οι πρώτες συμβουλές των φίλων, είναι ότι ευθύνεται ένα ρεύμα, μια ψύξη ή η λαθεμένη στάση μας στο κάθισμα της εργασίας μας. Η σωστή αντίδραση πριν αρχίσουμε τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι να επισκεφτούμε τον ορθοπεδικό. Αυτός με μια εξέταση, η οποία θα περιλαμβάνει πίεση σε συγκεκριμένα σημεία της σπονδυλικής στήλης, θα μας εξηγήσει αν τα ραχιαία προβλήματα προέρχονται όντως από την πλάτη. Αν όμως το πρόβλημα μας δεν λύνεται από τον ορθοπεδικό, εκείνος θα μας παραπέμψει στο γαστρεντερολόγο, για να δούμε αν ο πόνος έχει βάση το στομάχι και ευθύνεται κάποια λειτουργία πέψης. Ο μεσοπλάτιος πόνος βέβαια μπορεί να έχει τις καταβολές του σε μια φλεγμονή, σε αναστοματική κήλη ή ακόμα στην ύπαρξη οισοφαγικών κιρσών. Όταν το άτομο έχει νεαρή ηλικία και ο πόνος μεγαλύτερη ηλικίας, θα μπορούσε να οφείλετε σε οστεοπόρωση.
TIPS: Οι πόνοι στη πλάτη, έχουν πολλές αιτίες όπως: η ενόχληση στον ώμο να ξεκινάει από την πάθηση στην χοληδόχο κύστη, στα πλευρά από έρπη ζωστήρα, στη μέση από διάστρεμμα πλάτης ή οστεοαρθρίτιδα ή στον αυχένα από σπονδύλωση, σπονδυλίτιδα ή τάσης στους αυχενικούς μυς.
Πόνοι στην κοιλιά: Αν ο πόνος είναι χαμηλά, τις περισσότερες φορές η προσωπική διάγνωση είναι ότι ευθύνεται για άλλη μια φορά το έντερο και δεν είναι πάντα μια λάθος διάγνωση, ιδιαίτερα σε περίπτωση που υποφέρουμε από δυσκοιλιότητα ή αν ο πόνος είναι στη δεξιά μεριά του εντέρου που πλήττεται περισσότερο. Αν πραγματικά η αιτία είναι το έντερο, φροντίστε να κάνετε μια σωστή διατροφή όπως το να τρώτε φρούτα, σε μεγαλύτερο όμως χρονικό διάστημα από τα κυρίως γεύματα, να περιοριστούν τα φρέσκα λαχανικά όπως και η ψίχα του ψωμιού. Αν ο πόνος αυτός είναι σε νεαρά άτομα, καλό είναι να επισκεφτείτε το γιατρό, γιατί μπορεί η πιθανή αιτία να είναι σκωληκοειδίτιδα, αν όμως υποχωρήσει σε μια ώρα μπορεί να είναι μετεωρισμός. Σε ενήλικες η πιθανή αιτία μπορεί να είναι: Νεφρική λοίμωξη, ή πέτρα στο νεφρό ή στην ουροδόχο κύστη ιδιαίτερα αν ο πόνος ΄΄χτυπάει΄΄ και στην πλάτη, κυστίτιδα, πεπτικό έλκος ή μπορεί να μην προέρχεται από την κοιλιά αλλά από το στήθος.
TIPS: Ο πόνος στην κοιλιά έχει πολλές πιθανές αιτίες, αλλά εξαρτάται και από την περιοχή όπου εντοπίζεται ο πόνος. Δηλαδή όταν πονάει ψηλά η κοιλιά μπορεί να οφείλεται σε δυσπεψία, πίσω από το στέρνο και ταυτόχρονα καύσεις στομάχου σε διαφραγματοκήλη κ.ά. χαμηλά στην κοιλιά και με ταυτόχρονη απώλεια μιας περιόδου, εξωμήτρια κύηση – αποβολή, πόνος και στη πλάτη, πιθανόν να προέρχεται από νεφτική λοίμωξη.
Αυχένας: αποτελεί τη «βάση» της κεφαλής με αποτέλεσμα να δέχεται καθημερινά μεγάλες πιέσεις. Οι πόνοι σε αυτό το σημείο του σώματος μπορούν να προκληθούν από:
- Τις διάφορες απότομες κινήσεις της κεφαλής.
- Την πολύωρη λάθος στάση του σώματος όταν είστε καθηλωμένοι για πολλή ώρα.
- Τη λάθος στάση κατά τη διάρκεια του ύπνου ακόμη και ένα μη ανατομικό μαξιλάρι.
- Παλαιότερος τραυματισμός της αυχενικής περιοχής.
Η εφαρμογή ειδικών ασκήσεων διατάσεων, το τοπικό μασάζ αλλά και η τοπική θερμότητα αποτελούν μερικούς τρόπους, οι οποίοι μπορούν να σας ανακουφίσουν, πάντα όμως ακολουθώντας τη γνώμη του γιατρού σας.
Κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης μπορούν κάλλιστα να δημιουργηθούν πόνοι οι οποίοι μπορεί να οφείλονται στην πολύωρη και κακή στάση του σώματος τόσο κατά τη διάρκεια που είστε καθιστοί όσο και όρθιοι, στο να στηρίζεστε μονίμως στο ένα πόδι ακόμη και στο κρέμασμα μιας βαριάς τσάντας στον ένα ώμο.
Μέση: Ένα από τα βασικότερα σημεία του σώματός μας, το οποίο επιβαρύνεται με καθημερινή κόπωση, βάρος. Οι πόνοι αυξάνονται γιατί:
- Σηκώνετε αντικείμενα από κάτω χωρίς να λυγίζετε τα γόνατά σας.
- Φοράτε συχνά ψηλοτάκουνα παπούτσια αλλά όχι και τελείως ίσια.
- Έχετε παραπάνω κιλά απ’ ότι πρέπει και τα οποία εστιάζονται γύρω από τη μέση.
- Δεν τηρείτε τις συμβουλές του γυμναστή σας με αποτέλεσμα να εκτελείτε ανεξέλεγκτα ασκήσεις.
- Είστε έγκυος και αναγκαστικά επιβαρύνεται η μέση σας λόγω της λόρδωσης του σώματος από την απότομη αύξηση βάρους.
Μπορείτε να το αντιμετωπίσετε εάν κρεμαστείτε για λίγα έστω δευτερόλεπτα σε ένα μονόζυγο και αφήσετε το σώμα σας χαλαρό να τεντωθεί προς τα κάτω, εάν χάσετε τα παραπανίσια κιλά και εάν διορθώσετε πάνω απ’ όλα την κακή στάση του σώματός σας.