Απαραίτητες για τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των λιπών. Βελτιώνουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τη δομή των ιστών.
Κάθε βιταμίνη, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός υγιούς οργανισμού. Ορισμένες βιταμίνες απορροφώντας και αξιοποιούνται από τον οργανισμό καλύτερα όταν συνδυαστούν με άλλες βιταμίνες και μεταλλικά άλατα.
- Οι βιταμίνες Α και Ε δουλεύουν καλύτερα μαζί παρά μόνες τους.
- Όταν οι βιταμίνες C συνδυάζονται με το σίδηρο των λαχανικών και των αυγών τότε απορροφάται πιο εύκολα.
- Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι καλύτερα να καταναλώνονται ταυτόχρονα για καλύτερα αποτελέσματα. Οι τροφές πρέπει να συνδυάζονται σωστά έτσι ώστε οι βιταμίνες να απορροφώνται πιο εύκολα, δηλαδή σαλάτα από φασόλια και μπρόκολο ή φέτες σίκαλης σε σάντουιτς με μαρούλι και αυγό ή φρέσκος χυμός πορτοκάλι με δημητριακά πλούσια σε σίδηρο ή σουφλέ με τυρί κ.α.
Οι βιταμίνες διαχωρίζονται σε λιποδιαλυτές (όταν διαλύονται στο λίπος) και σε υδατοδιαλυτές (διαλύονται στα υγρά).
Ο τρόπος που μαγειρεύουμε είναι σημαντικός, έτσι ώστε να διατηρούνται οι διάφορες βιταμίνες που έχουν τα τρόφιμα. Υπάρχουν κάποιοι απλοί τρόποι μαγειρέματος έτσι ώστε να μας δίνουν την μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα βιταμινών.
- Βράζετε τα λαχανικά στον ατμό και τις πατάτες με τη φλούδα τους.
- Η καφεΐνη και η τανίνη (καφές – τσάι) εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου. Γι αυτό αποφύγετε το δυνατό τσάι ή καφέ μαζί με τροφές πλούσιες σε σίδηρο.
- Τα λαχανικά δεν πρέπει να κόβονται σε πολύ μικρά κομμάτια και πρέπει να ξεπλένονται με κρύο τρεχούμενο άφθονο νερό.